header.home link

India beperkt nu ook uitvoer van tarwebloem

India voert beperkingen in op de export van bloem. Dat maakte het ministerie voor Buitenlandse Handel donderdag bekend. In mei kwamen er al restricties op de uitvoer van tarwe.

7 juli 2022  – Laatste update 7 juli 2022 15:38
Lees meer over:
tarwelindiagraankorrel-1280

Na China is India wereldwijd de grootste producent van tarwe. Met de beperkingen op de uitvoer van het graan en bloem wil New Delhi de eigen voorraden spekken, te midden van een wereldwijd tekort en piekende prijzen als gevolg van de Russische inval in Oekraïne. Ook die laatste landen zijn grote graanexporteurs.

Bedrijven die voortaan nog bloem willen uitvoeren, moeten vooraf toestemming vragen aan de overheid. Die zal er daarbij niet alleen op toezien dat de binnenlandse prijzen niet uit de hand lopen, maar ook dat de kwaliteit voldoende is.

"De verstoring van de wereldwijde bevoorrading van tarwe en tarwebloem heeft veel nieuwe spelers op de markt gebracht en geleid tot prijsschommelingen en mogelijke kwaliteitsproblemen", aldus het ministerie van Buitenlandse Handel. "Het is daarom absoluut noodzakelijk om de kwaliteit van het uitgevoerde graan te behouden."

De beslissing van de Indiase regering om in mei de export van tarwe zonder overheidstoestemming te verbieden, leidde tot internationale kritiek en stijgende prijzen wereldwijd.

India kende vorig jaar nog een uitzonderlijk goede oogst van 109 miljoen ton tarwe. Daarvan werd ongeveer 7 miljoen ton geëxporteerd. Dit jaar ligt de oogst ongeveer 5 procent lager wegens slechtere weersomstandigheden, waardoor gevreesd wordt voor tekorten op de binnenlandse markt.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek