header.home link

India profileert zich als wereldspeler tarwe-export

19 april 2022

India wil het komende jaar een record van 15 miljoen ton tarwe uitvoeren, dubbel zoveel als de meer dan 7 miljoen ton vorig jaar, meldde minister van Voedsel en Handel Piyush Goyal. Het land speelt daarmee in op de stilgevallen export vanuit de "Europese graanschuur" Oekraïne, die door de oorlog in gevaar komt. Egypte heeft al toegezegd om Indiase tarwe te kopen.

Door de oorlog in Oekraïne zijn er problemen met de toeleveringsketen in het Zwarte Zeegebied, dat normaal gezien goed is voor een kwart van de export van graan. Daardoor stijgen de voedselprijzen tot een recordhoogte. Indiase tarwe is door de oorlog en de droogte in bepaalde regio's in Afrika dan ook plots erg gegeerd, nu in heel wat armere landen een voedselcrisis dreigt.

Overschotten na recordoogst

Egypte, wereldwijd de grootste inkoper van graan uit Oekraïne, is alvast komen aankloppen bij New Delhi, meldt het Egyptische ministerie van Landbouw. India wil 3 miljoen ton tarwe naar Egypte verschepen dit jaar, zegt Goyal. Indiase tarwe-exporteurs trekken naar Europa om er gesprekken te starten met inkopers.

India lonkt ook naar andere markten en zal handelsdelegaties sturen naar Marokko, Tunesië, Indonesië, de Filipijnen, Thailand, Vietnam, Turkije, Algerije en Libanon om te bekijken hoe de tarwe-export uitgebreid kan worden.

New Delhi vraagt ook aan de Wereldhandelsorganisatie om de regels te versoepelen zodat het tarwe kan exporteren uit de staatsreserves, "om zo landen te helpen die met tekorten kampen door de oorlog", zegt de minister nog. India heeft een enorm overschot aan tarwe na recordoogsten vorig jaar. Begin april had India bijna 19 miljoen ton graan opgeslagen, meer dan dubbel zoveel als wat de overheid voorschrijft.

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek