ILVO stelt paardenmelkyoghurt en preibrood voor
nieuwsHet Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) coördineert de Innovatiestraat op Agriflanders waar 15 bedrijven en onderzoekscentra de nieuwste innovatietrends in voedsel, voeder en gezondheid van mens en dier illustreren. ILVO stelt ook zelf enkele nieuwigheden voor met meerwaarde voor landbouw en consument. Zo kunnen bezoekers proeven van paardenmelkyoghurt of een preibroodje.
Paardenmelkyoghurt en preibroodjes zijn nieuwe ontwikkelingen die een toegevoegde waarde moeten opleveren voor landbouwers en consumenten. Paardenmelk bevat minder vet en smaakt zoeter dan koeienmelk. Het procedé om er drinkyoghurt van te maken, valt te vergelijken met dat van gewone melk, maar toch is het recept lichtjes anders en moeten andere bacteriën aan het werk worden gezet.
Het preibroodje laat toe om het restproduct van prei, de groene bladeren te benutten. ILVO onderzocht hoe je de bladeren - die rijk zijn aan vitamines - kunt verwerken tot een poeder. De Katholieke Hogeschool Zuid-West-Vlaanderen (KATHO) gebruikte dat poeder om een preibroodje mee te bakken. Dat is nu klaar om door de voedingsindustrie vermarkt te worden.
Het expertisecentrum Voeding dat aan de KATHO in Roeselare is verbonden vond ook een oplossing voor de kleine en misvormde aardbeien die niet in de smaak van de consument vallen. KATHO zocht verder dan de traditionele aardbeienconfituur en ontwikkelde een aardbeiencoulis en een aardbeienmousse.
Bron: Het Nieuwsblad