ILVO lanceert gratis online lesplatform boslandbouw
nieuwsILVO lanceert de E-academy Agroforestry, een gratis online lesplatform over boslandbouw. In zes interactieve lesmodules kunnen geïnteresseerden bijleren over het teeltsysteem, van de interacties tussen boom, dier en gewas die het systeem robuust maken tot de praktische aanleg, boomkeuze en het onderhoud.
Bij agroforestry of boslandbouw combineren landbouwers de productie van gewassen of het kweken van vee met bomen of struiken als extra productiegewas op hetzelfde perceel. De bomen leveren behalve een extra inkomstenbron voor de landbouwer in de vorm van hout of vruchten ook een buffer voor vee en gewassen tegen extreme weersomstandigheden, dankzij de schaduw die ze bieden. Ze capteren bovendien koolstof in hun hout en in de bodem, bevorderen de bodemkwaliteit en verhogen de biodiversiteit op het perceel, wat in tijden van bijensterfte en andere verliezen zeker niet onbelangrijk is voor de boer. Boslandbouw biedt ook diversificatie, waardoor de risico’s voor de landbouwer beter gespreid zijn.
Voor leerling en leraar
De tool moet niet enkel aspirant-bosbouwers, maar ook leerkrachten meer kennis bijbrengen over het onderwerp. Ingrid de Brabandere, pedagogisch begeleider voor alle veertien land- en tuinbouwscholen binnen het Vlaamse katholieke onderwijs, was van bij de start van de ontwikkeling bij het project betrokken: “Met de nieuwe generatie leerplannen leggen we in het secundaire land- en tuinbouwonderwijs een krachtige nadruk op agro-ecologische principes en functionele agrobiodiversiteit met extra aandacht voor bv. ecosysteemdiensten, koolstofopslag, biodiversiteit in het landbouwlandschap, enzovoort”, zegt ze. “Maar ook bij leerkrachten zijn agroforestry-landschappen nog niet altijd even goed gekend. Deze agroforestry e-academy is dus een welgekomen ondersteuning, niet alleen voor landbouwers maar ook voor leerkrachten én leerlingen op weg naar de landbouw van morgen.”
Ook bij leerkrachten zijn agroforestry-landschappen nog niet altijd even goed gekend
Voor wie wil beginnen met boslandbouw, zijn verschillende steunmaatregelen beschikbaar om de kosten van aanplant en onderhoud te reduceren. De afgelopen jaren meldden gemiddeld 20 tot 30 landbouwers zich voor die subsidies aan.
Gratis beschikbaar
Het lesplatform is gratis beschikbaar op de website van het Consortium. Gemiddeld duurt het anderhalf uur om één module te voltooien. Er zijn zes modules in totaal.
Karel Lenaerts en Nelly Vermeeren van de Esberghoeve zijn enthousiast over het project. “In 2021 zijn we, na veel zoeken op internet, begonnen aan de voorbereiding van ons eerste agroforestry perceel”, klinkt het. “Een perceel van 2,4 hectare is nu aangeplant en dit voorjaar planten we nog eens een perceel van 1,25 hectare. Veel info hebben we zelf bij elkaar moeten sprokkelen. Wat een verschil nu alle informatie gebundeld is in de E-Academy. De opbouw is overzichtelijk en de inhoud, hoewel best moeilijk, is lichter gemaakt met zeer waardevolle getuigenissen. De cursus is verdiepend en erg volledig. Alle aspecten die bij ons project aan bod komen, worden behandeld. Het is voor mij ook een ideale leidraad om bezoekers op ons bedrijf kennis te laten maken met agroforestry.”
ILVO bouwde het lespakket in samenwerking met de Nederlandse Hogeschool Van Hall Larenstein in het kader van het Europese project Farmlife. Ze zullen het blijven beheren en updaten samen met het Consortium Agroforestry Vlaanderen. Zo wordt in de loop van 2024 een zevende module gelanceerd over agroforestry verdienmodellen.
Volg de eerste les hier.

Beeld: ILVO