Huiszoekingen bij veilingen naar bewijs prijsafspraken
nieuwsHet Auditoraat bij de Raad voor de Mededinging bevestigt dat de Algemene Directie Mededinging op verzoek van het Auditoraat dinsdag huiszoekingen heeft verricht bij verschillende veilingen voor verse groenten en fruit. De onderzoekers waren op zoek naar bewijzen van mogelijke inbreuken op de mededingingswetgeving. Het gaat onder meer over prijsafspraken en verboden uitwisseling van informatie tussen bepaalde veilingen.
De Algemene Directie Mededinging werd bij deze acties bijgestaan door ICT-experts van de FOD Economie. Bij de huiszoekingen werden een tiental onderzoekers ingezet. Het Auditoraat bij de Raad voor de Mededinging wilde dinsdag geen verdere commentaar kwijt bij het persbericht dat het verspreidde, waarin sprake was van huiszoekingen bij verschillende veilingen voor groenten en fruit in ons land. "Geheim van het onderzoek" en "vermoeden van onschuld" zijn de redenen waarom er geen verdere commentaar wordt gegeven, aldus een bron.
"Vanzelfsprekend betekenen deze huiszoekingen niet dat de hier vermelde kwestieuze gedragingen al vaststaan. De huiszoekingen worden verricht onverminderd de naleving van het vermoeden van onschuld en onverminderd de latere beslissingen in deze zaak die, na onderzoek en na reacties van de betrokken ondernemingen, door het Auditoraat en desgevallend door een kamer van de Raad voor de Mededinging zullen worden getroffen", zo verluidt tot slot.
Het is niet duidelijk welke groente- en fruitveilingen dinsdag speurders over de vloer kregen. Over welke aanwijzingen de raad voor de mededinging beschikt om deze huiszoekingen uit te voeren, is niet bekend. Of er effectief inbreuken werden gepleegd op de mededingingsregels zal pas later duidelijk worden. Zo'n onderzoek kan jaren duren.
De raad voor de mededinging is de laatste maanden erg actief. Er lopen onderzoeken in de sector van de staalplaatradiatoren, tegen het bioscoopcomplex Mediacité in Luik en eerder waren er nog huiszoekingen bij verschillende laboratoria en bij producenten van zoetwaren. Als er effectief strafbare feiten zijn gepleegd, kan de boete hoog oplopen. Recent werd nog een monsterboete van 66 miljoen euro opgelegd aan Proximus voor misbruik van machtspositie.
Bron: Belga