Homeopathie verlost biggen van E.coli-diarree

Het gebruik van antibiotica in de veehouderij kan een bedreiging vormen voor de volksgezondheid, de diergezondheid en het milieu. Wageningen Universiteit onderzocht daarom of homeopathie een alternatief is bij de behandeling van E. coli-diarree bij jonge biggen.
7 juni 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:12
Lees meer over:

Het gebruik van antibiotica in de veehouderij kan een bedreiging vormen voor volksgezondheid, diergezondheid en milieu. Wageningen Universiteit onderzocht of homeopathie een alternatief is bij de behandeling van E. coli-diarree bij jonge biggen. Naast een kostenreductie, zijn ook het vermijden van antibioticaresistentie en het uitsluiten van geneesmiddelenresidu's in dierlijke producten, belangrijke voordelen.

Het (overmatig) gebruik van antibiotica bij pluimvee, rundvee en varkens kan een bedreiging vormen voor volksgezondheid, diergezondheid en milieu. In de biologische veehouderij worden antibiotica bij voorkeur vervangen door alternatieve medicijnen, waarvan homeopathie het meest frequent wordt toegepast.

De homeopathische behandeling van dierziekten heeft als belangrijke voordeel dat er geen residuen worden aangetroffen in dierlijke producten. Bovendien kan homeopathie geen aanleiding geven tot het ontstaan van bacteriën die resistent zijn tegen antibiotica.

De werkgroep biologische bedrijfssystemen van Wageningen Universiteit onderzocht recent de mogelijkheden van homeopathie als alternatief voor antibiotica bij de behandeling van neonatale diarree bij biggen. Diarree bij jonge biggen als gevolg van een infectie door de bacterie Escherichia coli (E. coli) is één van de belangrijkste ziekten bij varkens. Neonatale diarree leidt tot gewichtsverlies en een verhoogde sterfte van biggen, wat aanzienlijke economische gevolgen heeft.

Conventionele behandelingen van E. coli-diarree gaan zeugen preventief vaccineren of antibiotica toedienen aan de getroffen biggen. Om te onderzoeken of diarree bij jonge biggen kan worden voorkomen door homeopathie, hebben Nederlandse onderzoekers een praktijkproef uitgevoerd bij een commercieel varkensbedrijf.

52 zeugen van de varkenshouderij werden tweemaal per week behandeld in hun laatste maanden van de dracht. Zij kregen ofwel het homeopathisch geneesmiddel Coli 30K toegediend ofwel een placebogeneesmiddel. De zeugen brachten 525 biggen op de wereld die stuk voor stuk gescreend werden op het al dan niet optreden van diarree en de duur van de infectie.

Biggen die geboren werden uit de groep homeopatisch behandelde zeugen hadden significant minder E. coli-diarree dan biggen in de placebogroep. De diarree leek minder ernstig in de nesten van homeopathisch behandelde zeugen, hield minder lang aan en werd minder overgedragen tussen de biggen.

De voordelen van een homeopatische behandeling van diarree zijn voor de veehouderij naast een kostenreductie, ook het zelf kunnen toedienen van het geneesmiddel. Coli 30K zou volgens de studie het probleem van antibioticaresistentie kunnen verminderen en vermijden dat antibioticiaresidu’s worden aangetroffen in dierlijke producten. Deze voordelen en de resultaten van de Nederlandse studie maken van het homeopatisch diergeneesmiddel Coli 30K een aantrekkelijk alternatief voor antibiotica in het vermijden van E. coli-diarree.

Bron: ScienceDirect/eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek