Historische boerderij dan toch afgebroken

In Kieldrecht is donderdagochtend toch de sloop gestart van de historische boerderij Hof ter Walle. De politie is binnengevallen en heeft alle actievoerders gearresteerd. De aannemer is kort daarna gestart met de afbraak van de 17de-eeuwse schuur. De politie hield iedereen op een afstand. Het actiecomité Doel 2020 reageert ontzet en verbaasd omdat woensdag nog de belofte was gemaakt om het dossier opnieuw te bekijken.
16 januari 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:06
Lees meer over:

In Kieldrecht is donderdagochtend toch de sloop gestart van de historische boerderij Hof ter Walle. De politie is binnengevallen en heeft alle actievoerders gearresteerd. De aannemer is kort daarna gestart met de afbraak van de 17de-eeuwse schuur. De politie hield iedereen op een afstand.

Het actiecomité Doel 2020 reageert ontzet en verbaasd omdat woensdag nog de belofte was gemaakt om het dossier opnieuw te bekijken. Nadat gisteren de afbraakwerken aan de historische hoeves in Kieldrecht waren opgeschort was er enige hoop op een goed afloop. Die hoop werd nog versterkt toen de kabinetten van Peeters en Crevits lieten verstaan dat ze openstonden voor dialoog.

Toch startte de afbraak. Intusssen hebben in 24 uur tijd vijfhonderd mensen de petitie voor het behoud van de hoeves getekend. Ook in de academische wereld klinkt kritiek. Vrijdag werd ook in het Vlaams parlement over de partijgrenzen heen gepleit voor het behoud van de historische hoeves in Kieldrecht.

Groen!-parlementslid Jos Stassen is enerzijds voorstander van het natuurgebied, maar hij begrijpt niet dat daar historische hoeves moeten voor wijken. "Dat is alleen nodig als Kris Peeters zijn Saeftinghedok krijgt, want dan zullen er opnieuw natuurcompensaties nodig zijn", klinkt het onomwonden.

De voorbije dagen was er overigens nogal wat verwarring rond de echte opdrachtgever voor de sloopwerken. Er zijn verscheidene administraties betrokken bij het dossier, zoals de afdeling Maritieme Toegang, het Agentschap voor Natuur en Bos en de Vlaamse Landmaatschappij. De VLM stuurde gisteren diensthoofd Jan Verboven ter plaatse om toelichting te geven.

"De afspraak om te slopen is gemaakt in een werkgroep waar alle afdelingen bij betrokken waren. Alleen het woonhuis van Hof ter Walle blijft bewaard en zal later misschien als bezoekerscentrum dienst kunnen doen. De beslissing tot sloop werd genomen omdat elke vorm van bewoning sowieso een storende factor is in een natuurgebied. Zeker omdat het hier gaat om een natuurgebied voor weidevogels. De hoeves laten verkommeren, is ook geen oplossing", klinkt het.

Bron: Belga/Het Laatste Nieuws

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek