Historisch lage uitstoot stikstofdioxide en fijnstof

In de vier grootste Belgische steden is de luchtkwaliteit opnieuw flink verbeterd in 2023. Voor het eerst duikt de gemiddelde uitstoot stikstofdioxide zelfs onder de nieuwe richtlijn die de Europese Unie tegen 2030 wil invoeren. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (Ircel). Ook het aantal overschrijdingen van fijnstof was historisch laag.

29 december 2023  – Laatst bijgewerkt om 29 december 2023 16:30
Lees meer over:
verkeer file auto

Stikstofoxides (NOx) is de verzamelnaam voor een mengsel dat voornamelijk bestaat uit stikstofmonoxide (NO) en stikstofdioxide (NO2). De belangrijkste bronnen van NOx zijn verkeer, energieproductie en industrie. In België is ongeveer de helft van de NOx-emissie afkomstig van het wegtransport. Met de coronacrisis in 2020 bereikte de uitstoot een dieptepunt, maar nadien kwam er kort een stijging. Cijfers van Ircel tonen aan dat de uitstoot in de vier stedelijke meetplaatsen van Antwerpen, Gent, Brussel en Charleroi ondertussen bijna de helft lager ligt nu dan 15 jaar geleden.

Volgens Ircel zijn daar enkele verklaringen voor. Zo dragen de strengere emissienormen en lage emissiezones hun steentje bij en wordt het wagenpark langzaamaan “ontdieseld”. De laatste generatie moderne dieselwagens stoten ook minder stikstofdioxide uit. Maar naast die dalende trend die al jaren bezig is, kan de oorzaak specifiek voor 2023 gevonden worden bij de gunstige weersomstandigheden. Het natte voorjaar, kwakkelzomer en het natte najaar had een zeer positieve invloed, want bij regen en wind wordt de luchtvervuiling verdund.

De bestaande Europese normen voor fijnstof worden al geruime tijd gerespecteerd. Dit jaar haalde België ook daar de grens die de EU vastlegt vanaf 2030. Nooit waren de fijnstofconcentraties in de vier stedelijke meetplaatsen zo laag als in 2023. Op andere, meer landelijke locaties doken gelijkaardige resultaten op. Hoewel de uitstoot van fijnstof inderdaad daalt op lange termijn, is de verklaring ook hier te zoeken bij de gunstige weersomstandigheden, onderstreept Ircel.

“Ondanks het goede rapport voor dit jaar blijft er werk aan de winkel”, benadrukt Frans Fierens aan VRT. “Ook al halen we de Europese normen, de nóg strengere normen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) halen we nog niet met onze recordcijfers. Daar blijven we nog een heel stuk vandaan." 

Vlaams Luchtbeleidsplan 2030 op schema maar nog inspanningen nodig
Uitgelicht
Uit een tweede tussentijdse evaluatie van het Vlaams Luchtbeleidsplan 2030 door de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) blijkt dat de luchtkwaliteit de laatste jaren systematisch...
29 september 2023 Lees meer

Bron: Belga, VRT NWS

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek