Italië worstelt met droogte en luchtvervuiling, landbouworganisatie trekt aan alarmbel

Terwijl de Italiaanse burgers genieten van een ongebruikelijk zachte winter, worden de Italiaanse boeren geconfronteerd met enorme uitdagingen als gevolg van het milde weer en de droogte. Hierdoor lopen de gewassen schade op en wordt bijgevolg het levensonderhoud bedreigd. Dat zegt Coldiretti, de belangrijkste Italiaanse landbouworganisatie.

21 februari 2024  – Laatst bijgewerkt om 21 februari 2024 20:57 Joris Rigo
Lees meer over:
spanjewijnbouwdroogte-1250

De droogte is niet alleen nefast voor de bestaande gewassen, het dreigt ook het zaaien van granen, peulvruchten en groenten te verstoren. De gevolgen van de ontwrichting gelden zowel voor gewassen bestemd voor menselijke consumptie als voor veevoer.

Alarmbel

De landbouwbelangenorganisatie schat dat de economische schade veroorzaakt door de weersomstandigheden tot honderden miljoenen euro’s kan oplopen en trekt aan de alarmbel. Ze roept de overheid dringend op om de crisis te beteugelen en de getroffen boeren te ondersteunen. “We hebben investeringen nodig voor onder meer het inkomen van de landbouwers, en het herstel en de regulering van water met een wijdverspreid systeem van kleine reservoirs die overtollig water kunnen opvangen en het vervolgens kunnen distribueren wanneer dat nodig is”, concludeert Ettore Prandini, voorzitter van de landbouworganisatie.

Natuurramp?

Heel wat regio's in Italië kampen met droogte of een ernstig tekort aan neerslag. Vooral in de bergen, meer bepaald in de Alpen, is het zeer ernstig. De problemen strekken zich uit van Piemonte in Noordwest-Italië, tot het zuidelijke Sicilië. Piemonte, de wijnkelder van Italië, verzocht het ministerie van Landbouw zelfs om een natuurramp af te kondigen omdat de droogte de wijngaarden aantast en een aanzienlijke daling in de wijnproductie veroorzaakt. In de Alpen van Turijn ontbreekt bovendien 80 procent van de sneeuw die nodig is om de watervoorziening te creëren zodat gewassen kunnen groeien.  

Ook op Sicilië breekt de droogte records. Volgens de Regionale Agrometeorologische Informatiedienst was de regenval op het Italiaanse eiland in de tweede helft van 2023 het laagste in meer dan 100 jaar. Lombardije, waar veel intensieve veehouderijen zijn gevestigd, heeft het uitrijden van drijfmest op velden verboden door de droogte omdat het te veel nitraatvervuiling zou veroorzaken.

De boerenorganisatie Coldiretti waarschuwde dat in de zuidelijke regio's Puglia en Basilicata het bioritme van bijen verstoord is. Als gevolg van de warme temperaturen vliegen de insecten vroeger uit dan verwacht, waardoor de bestuiving van bepaalde gewassen bedreigd wordt. Dat komt omdat de bijen niet meer synchroon lopen met de bloeiperiode van de planten waarvan ze stuifmeel verzamelen.

Italië is lang niet het enige land in Europa dat kreunt onder droogte en klimaatverandering. Boeren in heel Europa voelen de gevolgen van de klimaatverandering en de economische druk die deze met zich meebrengt. Onder meer in de Spaanse regio Catalonië werd de noodtoestand afgekondigd wegens extreme droogte in 239 gemeenten, waaronder Barcelona.  

Luchtvervuiling

De Noord-Italiaanse metropool Milaan en de omliggende provincies kampen ook al dagen met een extreem slechte luchtkwaliteit. Het gebrek aan regen in heel Italië verergert alleen maar de luchtvervuiling en veroorzaakt meer droogte.

Om de zeer hoge concentraties fijn stof tegen te gaan zijn er nu maatregelen ingesteld.  De meest vervuilende auto’s mochten dinsdag niet meer rijden in Milaan en acht andere steden in Lombardije. De hoge luchtvervuiling is al enige tijd een probleem voor de dichtbevolkte regio in het noorden van Italië. Volgens een ranglijst van de luchtkwaliteit was Milaan zondag de op twee na slechtste stad ter wereld. Alleen Dhaka in Bangladesh en Chengdu in China bleven Milaan voor.

Europese Commissie wil regels tegen lucht- en watervervuiling aanscherpen
Uitgelicht
Minder fijn stof, minder PFAS, minder vervuiling in het afvalwater: de Europese Commissie heeft woensdag een hele rist maatregelen gepresenteerd om de lucht- en waterkwaliteit...
26 oktober 2022 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving / Belga / Reuters

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek