Spanje pompt 12 miljard in strijd tegen watertekorten

De Spaanse regering investeert 12 miljard in de strijd tegen watertekorten. Op een vierde van het grondgebied is een alarmniveau van kracht vanwege de waterschaarste. Ook de landbouwsector ondervindt een grote impact met verstoorde oogstopbrengsten tot gevolg. 

14 september 2023  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2023 17:03
Lees meer over:

12 miljard 

Spanje zal tegen 2027 12 miljard euro investeren om watertekorten te bestrijden. Dat kondigde de minister van Milieu, Teresa Ribera, dinsdag aan. Het Zuid-Europese land kreunt onder lange periodes van droogte. Uit gegevens van het ministerie blijkt dat de gemiddelde regenval in Spanje 17 procent lager ligt dan het gemiddelde tussen 1991 en 2020. “We hebben structurele antwoorden en constante investeringen nodig”, stelt Ribera.  

De 12 miljard euro is geen volledig nieuwe enveloppe. Het is een samenvoeging van verschillende budgetten die eerder werden vrijgemaakt in de strijd tegen droogte en klimaatverandering. “Het geld zal voornamelijk bestemd zijn voor het hergebruik van water, het bouwen van ontziltingsinstallaties en het verbeteren van de waterinfrastructuur”, verklaart de milieuminister. 

Landbouw 

De Spaanse regering zegt te beseffen dat het land in de frontlinie staat van de klimaatopwarming. Op iets meer dan een kwart van het grondgebied is een alarmniveau van kracht vanwege watertekort.  

Door het gebrek aan water voor irrigatie bijt ook de Spaanse landbouwsector in het zand. Deskundigen verwachten dat de graanoogst dit najaar 40 procent lager zal liggen dan vorig jaar. De productie van gerst zou dalen met 39 procent, tarwe met 36 procent en de maïsproductie zou met 20 procent slinken. Om die tekorten op te vullen schat de Spaanse regering 20 miljoen ton te zullen moeten invoeren om aan de vraag van zowel consumenten als productie van veevoeder te blijven beantwoorden. De droogte heeft ook directe gevolgen gehad voor de zonnebloemolieopbrengsten en de fruitbomen waardoor voorraadtekorten plausibel zijn.  

Bron: Eigen berichtgeving / The Local / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek