Wereldwijde wijnproductie op laagste niveau in zestig jaar

Nog nooit is er de afgelopen zes decennia zo weinig wijn geproduceerd als vandaag. Hoewel de Belgische wijnproductie hoogdagen kent als nooit tevoren, valt de productie in de rest van de wereld stevig terug. Dat komt door tegenvallende oogsten op het zuidelijk halfrond, maar ook in sommige Europese landen lieten de weersomstandigheden flink te wensen over. Dat zegt de Internationale Organisatie voor Wijnbouw en Wijnbereiding (OIV).

13 november 2023  – Laatst bijgewerkt om 13 november 2023 17:07 Ruben De Keyzer
Lees meer over:
wijnbouw1250

29 landen zijn samen goed voor 94 procent van de wereldwijde wijnproductie. Dit jaar wordt er tussen de 241,7 miljoen en 246,6 miljoen hectoliter wijn geproduceerd. Een hectoliter staat gelijk aan 133 standaard wijnflessen. De productie van dit jaar is een daling van zeven procent in vergelijking met 2022. Het gaat om het laagste niveau sinds 1961. Nochtans verdubbelde de wijnproductie in België vorig jaar tot drie miljoen liter.

Tot een derde lager

In wijnlanden Australië, Argentinië, Chili, Zuid-Afrika en Brazilië is de wijnproductie een tiende tot een derde lager dan vorig jaar, voorspelt OIV. Ook in Europa verwacht men een verminderde opbrengst. Vooral Italië, Spanje en Griekenland zijn hard geraakt door slechte weersomstandigheden waaronder droogte.

Italië zal dit jaar niet langer de grootste wijnproducent ter wereld zijn. Als de huidige prognoses kloppen, zal Frankrijk voor het eerst in negen jaar die plek innemen. Italië zakt dan naar de tweede plaats. De productie is er met 12 procent gedaald. Volgens de Italiaanse landbouwvakbond Coldiretti kent het land 504 wijnstokvariëteiten, elk met een andere rijpingstijd. Dat maakt de productie extra gevoelig voor de weersomstandigheden.

Hitte, regen & plagen

Een rechtstreeks verband met klimaatverandering is volgens het Franse landbouwonderzoeksinistituut Inrae nog niet aangetoond. Al merkt men dat er steeds meer terugkerende extreme gebeurtenissen zijn, zoals hittegolven of regenval. Bepaalde gebieden worden ook geteisterd door de al langer bekende plagen zoals meeldauw.

In Frankrijk is de productie min of meer stabiel gebleven, al zijn er regionaal sterke verschillen. Bordeaux en zuidwestelijke regio's hebben te kampen gehad met de verspreiding van meeldauw, terwijl Languedoc-Roussillon is getroffen door hittegolven en droogte. Maar er worden volgens OIV wel "bijzonder hoge" volumes verwacht uit Corsica en de Cognac- en Champagnestreek.

Nieuwe balans

Sommige landen doen het dan weer beter dan vorig jaar. Zo stijgt het aantal Belgische wijnbouwers jaar na jaar, met een recordjaar in productie in 2022. Vooral rode wijn en witte mousserende wijn zijn bij ons land in trek. In de Verenigde Staten, het vierde wijnland ter wereld, wordt naar verwachting 12 procent meer wijn geproduceerd dan vorig jaar. Dat is onder meer te danken aan de koelere temperaturen en hevige regen in de wijngebieden Napa en Sonoma.

Dat de productie wereldwijd daalt, is volgens OIV niet noodzakelijk slecht nieuws. "Met een dalende wereldwijde consumptie en grote voorraden in veel delen van de wereld kan de verwachte lage productie het evenwicht op de wereldmarkt herstellen", luidt de redenering.

Recordjaar voor Belgische wijnproductie
Uitgelicht
De wijnproductie in België verdubbelde vorig jaar tot drie miljoen liter. Henegouwen en Limburg zijn de koplopers op vlak van productie. Deze groei is het resultaat van een ho...
1 maart 2023 Lees meer

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek