Recordjaar voor Belgische wijnproductie

De wijnproductie in België verdubbelde vorig jaar tot drie miljoen liter. Henegouwen en Limburg zijn de koplopers op vlak van productie. Deze groei is het resultaat van een hoger aantal wijnbouwers, meer bebouwde hectaren en ideale weersomstandigheden.

1 maart 2023  – Laatste update 1 maart 2023 20:30
Lees meer over:
wijngaardwijndruiven-1280

3 miljoen liter Belgische wijn

Na een minder succesvol wijnjaar in 2021 met slechts 1.350.000 liter, werd de productie in 2022 ruimschoots goedgemaakt. Vorig jaar bleek een uitzonderlijk wijnjaar te zijn waarbij de productie steeg met 124 procent tot een ruime drie miljoen liter. Het vorig Belgische recordjaar van 2018 met een kleine 2 miljoen liter werd met de nieuwe recordproductie verpulverd. Dit blijkt uit cijfers die Statbel in maart publiceerde.

De groei gaat op voor alle wijnsoorten. De grootste groei is weggelegd voor rode wijn (+ 220 %), op de tweede plaats komt mousserende witte wijn (+ 161 %) en op de laatste podiumplaats staat witte wijn (+ 92 %). En ook de rosé (+ 55 %) en de mousserende rosé (+ 37 %) profiteerden mee van de goede weersomstandigheden.

Productie steeg zowel in Vlaanderen als Wallonië

In 2022 produceerden Vlaanderen en Wallonië elk evenveel liter wijn maar door het lage cijfer van Wallonië in 2021 kenden zij een sterkere stijging. De productie steeg stevig in Wallonië met 140 procent, Vlaanderen noteerde een stijging van 109 procent. De stijging in Wallonië was vooral te danken aan de provincies Henegouwen (+ 124 %) en Luik (+ 422 %). Henegouwen verbouwde maar liefs 801.630 liter, dat is 27 procent van de totale Belgische wijnproductie. In Vlaanderen is de koploper met voorsprong Limburg , de provincie verbouwde 627.009 liter. Antwerpen kon een opmerkelijke stijging neerschrijven van 391 procent. Met hetzelfde aantal wijnboeren en slechts tien procent meer hectaren in vergelijking met 2021, verbouwden de Antwerpenaren 129.941 liter.

Steeds meer wijnboeren

Het aantal Belgische wijnbouwers stijgt jaar na jaar. In 2022 werden 259 wijnbouwers geregistreerd, tegenover 198 in 2020. Dat gaat zowel om professionele als amateurwijnboeren. Hoewel Vlaanderen in 2021 nog ongeveer dubbel zoveel wijnboeren had als Wallonië, haalt Wallonië Vlaanderen gestaag in. In 2022 beschikten ze al over 40 % van de Belgische wijnboeren.

1/2

Overproductie in Frankrijk

In enkele bekende Franse wijnregio’s zoals Bordeaux, Rhône en Languedoc is er al even sprake van structurele overproductie, vooral bij de mindere kwaliteitswijnen. De wijnboeren vinden moeilijker afnemers door de inflatie en een dalende export naar China sinds de coronacrisis. Zowat één op drie wijnboeren uit de Bordeaux-streek kampt met financiële problemen. Ze eisen premies om een deel van hun wijnstokken af te bouwen. Het Franse ministerie van Landbouw zegt dat de sector zich op de langere termijn zal moeten aanpassen aan de klimaatverandering en de gewijzigde vraag. De overheid is daarbij bereid om te helpen bij het opstellen van een strategie, klinkt het.

Er werd tot tweemaal toe een steunprogramma op poten gezet waarbij wijnoverschotten omgezet kunnen worden in pure alcohol. Met het laatste distilleringsprogramma van februari 2023 zou 2,5 miljoen hectoliter wijn van alle soorten kwaliteit, uit de markt gehaald worden.

Slechts 3 procent van Belgen drinkt geregeld lokale wijn
Uitgelicht
Hoewel de Belgen zeggen open te staan voor Belgische wijn, drinkt slechts drie procent van hen geregeld wijn van eigen bodem. Het economisch model van de Belgische wijnbouw wo...
15 november 2022 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek