header.home link

Hetty Helsmoortel zoekt in podcastreeks naar nuance over melk en melkveehouderij

23 september 2022

In de podcastreeks ‘De Zuivele Waarheid’ gaat Hetty van Helsmoortel op zoek naar antwoorden op prangende vragen over melk en zuivel, maar vooral ook naar context en nuance over melk en de melkveehouderij. “Ik praatte met heel veel wetenschappers, maar ben ook het veld ingedoken, letterlijk dan, met de landbouwers, de koeien, de kaas, de modder en de mest”, zegt de wetenschapswatcher.

Lees meer over:
podcast zuivele waarheid

Hetty Helsmoortel is moleculair bioloog en doctor in de wetenschappen en heeft er haar missie van heeft gemaakt om wetenschap dichter bij het grote publiek te brengen. Dat doet ze onder meer via de podcast Nerdland die ze samen met Lieven Scheire maakt, maar ook via een theatertournee en via boeken voor jong en oud.

In ‘De Zuivele Waarheid’ duikt Helsmoortel dieper in de verschillende facetten van zuivel en de manier waarop het geproduceerd wordt. In vijf afleveringen gaat ze dieper in op de gezondheidsaspecten van zuivel, de stikstofuitstoot van de Vlaamse veestapel, de klimaatimpact van de melkveehouderij en een aantal vooroordelen rond dierenwelzijn.

Helsmoortel krijgt daarbij verrassende gesprekspartners voor de micro. Zo vertelt Ien Vitse, sportdiëtiste én sportkok bij Jumbo-Visma, de wielerploeg van Wout Van Aert, over de rol van zuivel in het dieet van topwielrenners. Landbouwer Bart Vanderstraeten legt uit hoe hij zijn bedrijf voorziet van elektriciteit met de mest van zijn koeien. En dierenarts Pieter Passchyn neemt de luisteraar mee in de levensloop van een melkkoe en heeft het over de reflectie van menselijke gevoelens op dieren.

Beluister hieronder de vijf podcasts:

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek