header.home link

Helft minder Vlaamse dierenartsen met opdracht actief in slachthuizen

20 januari 2021

Op dit moment zijn er 50 dierenartsen met opdracht (DMO) aangesteld in de slachthuizen, aangevuld met negen vervangers. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts op een vraag van Vlaams Parlementslid Gwenny De Vroe (Open-Vld). “Minister Weyts had nochtans vooropgesteld dat hij honderd dierenartsen met opdracht wilde aanstellen”, reageert ze. “Nu blijkt dat hij genoegen neemt met slechts de helft daarvan, aangevuld met negen vervangers.”

Lees meer over:

De inzet van Vlaamse dierenartsen met opdracht (DMO) wordt volop uitgerold. Naar aanleiding van de beleids- en begrotingstoelichting (BBT) 2021 Dierenwelzijn liet minister Ben Weyts weten dat inmiddels 59 dierenartsen hun contract hebben ondertekend. “Er hadden aanvankelijk 105 dierenartsen gesolliciteerd voor de functie van DMO”, aldus de minister. “Gaandeweg bleken er 59 dierenartsen effectief geïnteresseerd te zijn, die een contract hebben ondertekend. De werking van de DMO’s zal op gezette tijdstippen aan een evaluatie onderworpen worden.”

“Dit betekent dat een kleine 60 procent van de vacatures inmiddels is ingevuld”, stelt Vlaams Parlementslid Gwenny De Vroe (Open-Vld).

De werking van de DMO’s zal op gezette tijdstippen aan een evaluatie onderworpen worden

Ben Weyts - Vlaams minister Dierenwelzijn

Volgens minister Ben Weyts vinden de controles door Vlaamse DMO’s onaangekondigd plaats. “Al geeft de minister een nogal aparte interpretatie aan het begrip ‘onverwachte’ en ‘onaangekondigde’ controles”, reageert Gwenny De Vroe. “De slachthuizen krijgen DMO’s toegewezen, waarbij overeengekomen is dat de ene dierenarts een drietal werkdagen aanwezig zal zijn en de andere de overige twee werkdagen. Die dierenartsen verrichten per dag gemiddeld gedurende drie uur controles. De tijdstippen daarvan variëren. In die optiek zijn de controles effectief ‘onaangekondigd’, maar wel in de wetenschap dat de slachthuizen perfect weten wie wanneer die dag zal opduiken.”

“Dat vloekt met het oorspronkelijke idee waar ik steeds voor heb gepleit, namelijk om te werken met een vliegende brigade die onverwacht kan binnenvallen”, gaat Gwenny De Vroe verder. “Ik hoop dan ook dat we daar op korte termijn naar evolueren.”

De minister geeft een nogal aparte interpretatie aan het begrip ‘onverwachte’ en ‘onaangekondigde’ controles

Gwenny De Vroe - Vlaams Parlementslid

“Het klopt dat de drie uren elke dag verschillend zijn zonder dat het slachthuis weet wanneer ze precies ingevuld worden”, reageert minister Ben Weyts. “Het betreft dus steevast onaangekondigde en onverwachte controles. In de slachthuizen waar geen dierenarts werd toegewezen wordt vertrouwd op de controles door de BMO’s van het FAVV.”

Uit het antwoord van de minister blijkt tot slot dat er tot nu toe 64 informatieformulieren werden ingestuurd waarop de dierenartsen geacht worden onregelmatigheden aan te geven. “Het verdere onderzoek en verhoor moet duidelijkheid geven in welke gevallen er effectief sprake is van overtredingen”, besluit de minister.

Bron: Eigen verslaggeving

Beeld: FEBEV

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek