nieuws

Hardleers slachthuis in Heist gesloten door FAVV

nieuws
In Heist-op-den-Berg heeft het Voedselagentschap (FAVV) de erkenning van een slachthuis ingetrokken na verschillende processen-verbaal voor onder meer gebrekkige hygiëne. "Om de voedselveiligheid te garanderen, werden in de voorbije maanden meermaals volumes vlees in beslag genomen", zegt FAVV-woordvoerster Katrien Stragier. "Een half jaar geleden werd een herstelplan opgemaakt met de bedoeling om de inbreuken aan te pakken, maar dat leverde niks op."
4 april 2018  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:44

In Heist-op-den-Berg heeft het Voedselagentschap (FAVV) de erkenning van een slachthuis ingetrokken na verschillende processen-verbaal voor onder meer gebrekkige hygiëne. "Om de voedselveiligheid te garanderen, werden in de voorbije maanden meermaals volumes vlees in beslag genomen", zegt FAVV-woordvoerster Katrien Stragier. "Een half jaar geleden werd een herstelplan opgemaakt met de bedoeling om de inbreuken aan te pakken, maar dat leverde niks op."

Het FAVV heeft de erkenning van het slachthuis in Heist-op-den-Berg, dat 32 werknemers telt, ingetrokken, na "een stroom van processen-verbaal" voor onder meer gebrekkige hygiëne. "Een ingrijpende, allesbehalve lichtzinnige, maar logische maatregel", zegt Katrien Stragier van het FAVV. "Sinds 2015 hebben onze controleurs tientallen pv's opgemaakt voor een breed gamma van inbreuken. Zo zijn er tekortkomingen op het vlak van hygiëne, onderhoud van de infrastructuur, de opleiding van het personeel en schort er iets aan het systeem dat het bedrijf gebruikt voor interne kwaliteitscontrole. Een aantal inbreuken keert ook systematisch terug. Die pv's hebben we doorgestuurd naar het parket."

"Een en ander leidde de voorbije maanden al tot de inbeslagname van vlees, om de voedselveiligheid niet in het gedrang te brengen", vervolgt Stragier. "Zowat een half jaar geleden werd ook een actieplan opgesteld om de zaken op orde te krijgen, maar ook dat leverde niet het gewenste resultaat op. De opeenstapeling van inbreuken liet ons geen andere keuze dan over te gaan tot de intrekking van de erkenning."

De Groep Renmans, bekend van de slagerijen bij Aldi-vestigingen, is een afnemer van het slachthuis in Heist-op-den-Berg. "Eén van onze twaalf leveranciers van rundvlees liet er sinds februari dieren slachten", zegt CEO Rik Renmans. "Na spoedoverleg zal hij dat voortaan in Luik laten doen. De impact is voor ons zo goed als nihil, maar uiteraard is dit weer geen goed nieuws voor de sector."

Zaakvoerder Frederik Mortelmans wil de sluiting van zijn slachthuis met alle mogelijke juridische middelen bestrijden. "De vermeende tekortkomingen zijn intussen achterhaald, waardoor de intrekking van de erkenning niet te rechtvaardigen valt", zegt hij. "Enkele dagen geleden leverde de onafhankelijke keuringsorganisatie Vinçotte na een audit van ons intern systeem van kwaliteitscontrole een certificaat af dat zwart op wit bevestigt dat we werken zoals het hoort." 

Bron: De Morgen

Beeld: Google Maps

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek