Hagelkanon is "pseudowetenschap" volgens KMI
nieuwsVeel fruittelers doen beroep op een hagelkanon om het onheil voor hun plantage af te wenden dat met een onweer gepaard kan gaan. Het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) verklaart in De Morgen dat uit waarnemingen nog nooit is gebleken dat een hagelkanon effect heeft. Maarten Reyniers van het KMI noemt een hagelkanon daarom "pseudowetenschap".
Fruittelers geloven dat hagelkanonnen van een dreigende hagelbui gewone neerslag kunnen maken zodat zij bereid zijn om 40.000 euro neer te tellen voor het tuig. "Omdat een hagelverzekering enorm duur is, geloven boeren liever in een duur kanon", meent Maarten Reyniers van het KMI. Extreme buien, met echte hagelkogels, komen volgens hem zo weinig voor dat het lijkt alsof het toestel echt werkt.
"Maar de werking van een hagelkanon is nog nooit bewezen", zegt Reyniers, die uitlegt dat de omstandigheden waarin hagel onstaat, zo specifiek zijn dat ze bijna onmogelijk te manipuleren zijn. Volgens fabrikant Ino Power, dat een toestel bij Ford Genk demonstreerde om auto's van blikschade te vrijwaren, schuilt de truck in het in de war sturen van luchtlagen, zodat hagel zich niet kan vormen.
Reyniers doet dat af als pseudowetenschap. "De geluidsgolf die donder en bliksem met zich meebrengt, is veel groter dan die van een schot. Als die de luchtlagen niet destabiliseert, waarom zou een kanon daar wel in slagen", schampert hij in de krant.
Bij het Limburgse Proefcentrum voor Fruit, Pcfruit, plaatsen ze ook de nodige nuances bij de werking van de hagelkanonnen. “We zien dat heel wat telers ze plaatsen, maar tegelijkertijd bestaat er geen enkel wetenschappelijk bewijs dat ze werken”, legt directeur Jef Vercammen uit. Volgens hem is het onmogelijk om hier proefondervindelijk bewijzen voor te leveren omdat hagel een zeer specifiek weerfenomeen is, dat niet kan gemanipuleerd worden.
“Toch merken we dat er in de regio Velm al een aantal jaar vier hagelkanonnen staan en dat het daar maar één keer gehageld heeft, juist toen het ontstekingsmechanisme van de kanonnen niet werkte. Tegelijkertijd zijn er regio’s waar er wel kanonnen actief zijn, maar die toch nog hagel gehad hebben”, weet Vercammen. “Vandaar dat wij telers ook nooit zomaar zullen adviseren om hagelkanonnen te plaatsen. Toch merken we dat velen dit doen, vooral omdat hagelnetten en een oogstverzekering heel duur zijn.”
Bron: De Morgen