Grootste Duitse akkerbouwer moet aandeelhouders sussen
nieuwsGroot, groter, te groot? Het persbericht van KTG Agrar verraadt veel, maar het zijn vooral de collega’s van Boerenbusiness die uit de doeken doen dat het rommelt bij de grootste Duitse akkerbouwer. Het bedrijf bewerkt ruim 46.000 hectare in Duitsland en Litouwen. In 2014 stapte de Chinese investeringsmaatschappij Fosun in bij KTG Agrar. KTG Agrar leunt sterk op externe financiering en dat breekt nu zuur op. Dit jaar moet een herfinanciering van 250 miljoen euro plaatsvinden. De CEO verontschuldigt zich bij de aandeelhouders voor de laattijdige betaling van de obligatierente. Hij sust hen door 2016 – “er groeit een oogst ter waarde van 60 miljoen euro op de velden” – aan te kondigen als een beter jaar dan 2015.
KTG Agrar, met 46.000 hectare het grootste akkerbouwbedrijf van Duitsland, kan de obligatierente niet uitbetalen. “Ondanks een aankondiging dat binnen twee weken alsnog betaald zal worden, zijn aandeelhouders het vertrouwen kwijt”, schrijft Boerenbusiness. De koers van het beursgenoteerde bedrijf halveerde en de waarde van de obligaties is verder gedaald. Eén van de redenen voor het verloren vertrouwen is de herfinanciering van 250 miljoen euro die dit jaar moet plaatsvinden. Uit het jaarverslag valt op te maken dat de financiële schuld van het bedrijf in 2015 toenam van 462 tot 514 miljoen euro. De financiering steeg tot 8,7 maal de operationele cashflow (EBITDA).
Om de obligatierente alsnog te betalen, zijn de bedrijfsreserves aangesproken. De core business is volgens CEO Siegfried Hofreiter nog altijd winstgevend. In een persbericht probeert hij de schijn hoog te houden: “We zullen hard werken om het vertrouwen bij onze investeerders te herstellen. Activiteiten die niet geven wat we ervan verhoopten, zullen we afstoten. Na een uitdagend jaar 2015 voor de landbouw draait het bedrijf nu naar behoren. De situatie op de velden is duidelijk beter dan de voorgaande jaren. Er groeit een oogst ter waarde van 60 miljoen euro. Bovendien ziet KTG zijn omzet en winst van de energie- en voedingstak stijgen.”
Bron: Boerenbusiness / eigen verslaggeving
Beeld: Cofabel