Grote Britse kerstspruiten maken indruk, Vlaamse spruiten blijven achter

nieuws

De Britten kunnen dit jaar aan de feesttafel genieten van uitzonderlijk grote spruitjes, die gemiddeld een kwart groter dan vorig jaar. De Vlaamse spruitjes zijn daarentegen iets kleiner zijn dan gewoonlijk. “Ook hangen er minder spruiten aan de plant waardoor we verwachten dat de contractuele hoeveelheden in januari waarschijnlijk niet gehaald zullen worden”, aldus Luc De Waele van INGRO, de koepelorganisatie van groentetelers. 

23 december 2024 Jozefien Verstraete
Lees meer over:
spruitjes spruit spruiten

Goede groeiomstandigheden en de introductie van nieuwe variëteiten resulteerden dit jaar in een oogst van  uitzonderlijk grote spruiten voor de feestdagen in het Verenigd Koninkrijk, meldt de Britse krant The Guardian. De gemiddelde Britse spruit heeft er momenteel een diameter van 30 millimeter, wat aanzienlijk groter is dan de 24 millimeter van vorig jaar. Net zoals in Vlaanderen richtten de omstandigheden van 2023, waaronder de natste julimaand ooit, ook in het VK een ravage aan in de spruitgewassen. "Maar dit jaar zagen we een omslag van de groeiomstandigheden", aldus groentegroothandel TH Clements in The Guardian. "De juiste hoeveelheden warmte en zonneschijn tijdens de zomermaanden nadat ze geplant waren, veel regen tijdens de herfst en nu kouder weer in december.” 

En de Vlaamse spruitjes? 

Waar Vlaamse spruitkooltelers vorig jaar nog een rampzalig seizoen beleefden, kunnen ze dit jaar met iets meer tevredenheid kijken naar hun oogst. Al is deze tot op heden ook nog niet optimaal. “De spruitgewassen werden bij ons iets later geplant door het natte voorjaar. Daardoor zijn ze nog niet volledig volgroeid”, duidt Luc De Waele. “Maar de oogst is nog niet voorbij, er kan in januari nog heel wat veranderen.” 

Momenteel ligt de oogst tijdelijk stil omdat veel arbeiders tijdens de feestdagen bij hun familie op bezoek zijn in het buitenland. “Alles hangt af van het weer van de komende weken. Maar tot op heden verwachten we dat er tot tien procent minder oogst zal zijn dan in de contracten voorzien was.” Dit komt vooral door de kleinere spruitjes en het lagere aantal spruiten per plant, niet door een opvallende afname in het ingezaaide areaal na het rampjaar van vorig jaar. “De prijzen zijn toen rechtgetrokken geweest waardoor het merendeel van de spruittelers niet afgehaakt is”, aldus De Waele. 

Spruitentelers verliezen 4.000 euro per hectare
Uitgelicht
Spruitkooltelers kijken tegen een rampzalig seizoen aan. Door de natte zomer haalden de spuiten hun gewicht niet en door het natte najaar is er op grote schaal wortelrot opget...
4 december 2023 Lees meer

Bron: Foodlog / The Guardian / Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek