nieuws

Hopboeren wereldwijd in problemen: Prijsdaling tot 90 procent

nieuws

De Duitse hopfederatie HVG trekt aan de alarmbel. Een verminderde bierconsumptie, de coronacrisis en de overproductie van de voorbije jaren hebben de wereldprijzen flink doen kelderen en dat laat zich voelen in de hele sector. "In sommige gevallen zijn de prijzen de afgelopen twee jaar 90 procent gedaald", zegt HVG-voorzitter Adolf Schapfl. Ook bij ons hebben telers het moeilijk.

28 november 2024 Ruben De Keyzer
Lees meer over:
hopranken belhop

De coronacrisis is voor de gemiddelde burger inmiddels geschiedenis, maar hopboeren wereldwijd kampen nog dagelijks met de gevolgen ervan. Bart Boeraeve van Belhop is hopboer en voorzitter van de Belgische sectorvereniging, en ziet hoe de problemen zich niet beperken tot Duitsland alleen. “Voor ons was het de laatste twee jaar niet evident”, zegt hij. “We merken dat het economisch moeilijk gaat bij vele mensen, en dan wordt al snel bespaard op café en restaurantbezoeken. Met een lagere bierconsumptie tot gevolg. Verder is er de trend van niet-alcoholisch bier. Daar zit ook hop in, maar het wordt in mindere mate geconsumeerd dan gewoon bier.”

Corona en overproductie

De reden voor deze significante daling in de wereldprijzen, ligt lang niet alleen bij de consument. “De laatste jaren was er een wereldwijde overproductie aan hop, wat vraag en aanbod heeft verstoord. Duitsland, de grootste producent, heeft een erg goed oogstjaar gekend.”

Maar bovenal speelt de coronacrisis een rol. Het sluiten van de horeca laat zich pas vertraagd voelen bij de boeren. “Tijdens de crisis konden vele telers nog beroepen op de lopende meerjarige contracten die ze met de brouwers hadden afgesproken. Zo was hun afzet gegarandeerd. De brouwers hebben de afgesproken hoeveelheden aangenomen, maar nu zitten ze natuurlijk met een overmatige voorraad die nog niet is verwerkt. De meeste brouwers hebben hun teveel aan hop in frigo’s gestoken om later te gebruiken. Deze grote voorraden maken dat de vraag nu, jaren na de coronacrisis, aanzienlijk is afgenomen.”

Lokale afzet

Dat België een kleine speler is, maakt dat onze boeren geen vat hebben op de wereldprijzen, maar ze zijn er evenzeer slachtoffer van. “Al hebben we bij Belhop geluk dat we samen met een aantal andere hoptelers een lokale afzet kennen", zegt Boeraeve. "Onze brouwers kijken naar kwaliteit en duurzaamheid, en dat maakt dat we onze prijs enigszins op peil kunnen houden. Maar het is niet evident. Wanneer het over de prijzen gaat, moet er stevig onderhandeld worden. En vaak moeten we wat meer toegeven dan vroeger, terwijl onze kosten alleen maar gestegen zijn. Personeel is duurder geworden, net als energie. Anderzijds hebben we een zwakke positie, want we zijn de eersten in een lange productieketen waar elke speler zijn winst moet zien te maken. En dus komt de grootste prijsdruk te liggen op de primaire producent: de landbouwer.”

“De Duitse beroepsorganisatie vertelt haar leden dat het hopareaal in Duitsland alleen met 3.000 tot 4.000 hectare zou moeten slinken om de markt gezond te houden", zegt de hopboer. "In Amerika zijn ze al versneld begonnen met de afbouw van hun areaal. Samen met de VS is Duitsland de grootste hopproducent ter wereld.”

De Belgische brouwers hebben de Belgische hop herontdekt, dus ik hoop dat men ons trouw blijft. In goede en in slechte tijden

Bart Boeraeve - Hopboer

Volgens Boeraeve is een afbouw in België echter niet aan de orde. “Wij zijn wereldwijd een zeer kleine producent, dus België zal het verschil niet maken”, zegt hij. “België is een bierland, geen hopland. Ooit waren we dat wel, maar dat zijn lang vervlogen tijden. België heeft ruwweg een 35-tal hopboeren, waarvan zo’n 20 in Vlaanderen. De meesten zijn kleine spelers met slechts een paar are gelinkt aan een brouwerij. Het gros van het hopareaal bevindt zich in Poperinge.”

33 Poperingen

Toch wil Boeraeve niet somber naar de toekomst kijken. “De Belgische brouwers hebben de Belgische hop herontdekt, dus ik hoop dat men ons trouw blijft. In goede en in slechte tijden. In het verleden kregen Belgische telers contracten die lager liggen dan de wereldhopprijs, vandaag is dat omgekeerd. We hopen dat de vertrouwensrelatie die we de afgelopen jaren hebben opgebouwd dus voldoende is.”

Hoop

“Negatief zijn lost trouwens niets op”, zegt hij nog. “Voor ons is de boodschap om te blijven focussen op onze kwaliteit, en op een lokale afzet binnen de Belgische markt. We hebben hier genoeg brouwers, met AB Inbev zelfs de grootste ter wereld. We hebben bijlange niet genoeg Belgische hop om alle brouwers in ons land te voorzien. Dus ik hoop dat ze onze kwaliteit blijven appreciëren. Onze collega’s in Engeland, ooit een grote hopproducent, doen trouwens hetzelfde. Ook zij lijden onder de lage wereldprijzen, en zoeken dus een oplossing via afzet in eigen land en via de korte keten. Ik denk dat daar dus de sleutel ligt. Mensen hebben de mond vol van duurzaamheid, dus laat men er ook voor kiezen.”

“We hebben er dus goeie hoop op, en we hebben er vertrouwen in dat de Belgische brouwerijen ons niet gaan vergeten”, concludeert Boeraeve.

Wie de Belgische hopboeren en brouwers een hart onder de riem wil steken, kan bij zijn volgende cafébezoek uitkijken naar het Belgische hoplogo. Dit logo werd door de Belgische hopboeren ontwikkeld en brouwers mogen dit gebruiken op hun bierflesjes op voorwaarde dat ze minstens 50 procent Belgische hop in hun bieren gebruiken.

Bioboer ziet vier ton hop onbruikbaar worden door pesticidendrift
Uitgelicht
Chemische gewasbeschermingsmiddelen zijn onmisbaar op vele landbouwbedrijven, maar anderen treffen deze producten ongewild aan op hun erf. Biologisch hopteler Joris Cambie zag...
27 maart 2024 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Beeld: Belhop

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek