header.home link

Greta Thunberg en Anuna De Wever vragen Eurocommissaris Timmermans om GLB terug te trekken

31 maart 2021

De vier jonge klimaatactivisten Greta Thunberg, Luisa Neubauer, Adélaïde Charlier en Anuna De Wever zijn teleurgesteld na het digitaal overleg dat ze hadden met Eurocommissaris Frans Timmermans, bevoegd voor klimaatbeleid. De intrekking van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) is volgens De Wever en co de enige juiste beslissing, maar Timmermans wil de onderhandelingen nog een kans geven.

Lees meer over:

Het overleg tussen de klimaatactivistes en Timmermans stond in het teken van de actie #WithdrawTheCap. Na het overleg tweette de Eurocommissaris dat de "Europese Commissie toegewijd blijft om ervoor te zorgen dat het GLB de doelstellingen van de Europese Green Deal zal vervullen. Het is niet makkelijk, maar wel mogelijk".

Een teleurstellend standpunt, vindt Anuna De Wever. In een eerder onderhoud had Timmermans volgens de klimaatactivistes laten verstaan dat hij het voorstel zou intrekken indien de onderhandelingen niet goed zouden verlopen.

"Dit GLB onderhandelen staat gelijk aan het weggooien van de Green Deal en het Akkoord van Parijs. Timmermans weet dat, maar hij is veel te positief over de toekomst en nuanceert te veel. Dat is enorm teleurstellend. We hebben gezegd dat we hem hiervoor verantwoordelijk zullen houden", vertelt De Wever.

De klimaatbeweging #WithDrawTheCap kant zich tegen het huidige voorstel van het GLB omdat het om "onverantwoordelijk akkoord" gaat dat zich niet houdt aan de vooropgestelde klimaatdoelstellingen. "Het maakt de biodiversiteit kapot en geeft geen kansen aan lokale boeren", verduidelijkt De Wever. "We zullen campagne blijven voeren op Europees vlak", besluit ze.

Bron: Belga

Beeld: Europese Commissie

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek