Grensoverschrijdend biodiversiteitsproject van start

In het provinciehuis in Hasselt is het startschot gegeven voor het Solabio-project, wat staat voor 'soorten en landschappen als dragers van biodiversiteit'. 27 partners uit vijf Vlaamse en drie Nederlandse provincies engageren zich in dit kader om de biodiversiteit in de Belgisch-Nederlandse grenszone te doen toenemen. Voor het project werd via het Europese steunfonds Interreg IV een budget van 8,6 miljoen euro uitgetrokken. De helft van dit bedrag wordt ingebracht door de eigen bijdrage van alle projectpartners.
23 december 2008  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:06
Lees meer over:
In het provinciehuis in Hasselt is het startschot gegeven voor het Solabio-project, wat staat voor 'soorten en landschappen als dragers van biodiversiteit'. 27 partners uit vijf Vlaamse en drie Nederlandse provincies engageren zich in dit kader om de biodiversiteit in de Belgisch-Nederlandse grenszone te doen toenemen. Voor het project werd via het Europese steunfonds Interreg IV een budget van 8,6 miljoen euro uitgetrokken. De helft van dit bedrag wordt ingebracht door de eigen bijdrage van alle projectpartners. Het project zal drie jaar duren.

De initiatiefnemer en trekker van het project is het Limburgse provinciebestuur. De focus van het project ligt op de ontwikkeling van grensoverschrijdende acties die de biodiversiteit ten goede komen. Want biodiversiteit kent geen grenzen en vaak zijn zowel in Vlaanderen als in Nederland dezelfde dier- en platensoorten bedreigd, aldus de Limburgse gedeputeerde van Milieu Frank Smeets (CD&V) tijdens de voorstelling.

De projectpartners hebben voor een integrale aanpak gekozen via de drie pijlers economie, natuur en mens. Solabio ijvert voor een gezamenlijke krachtenbundeling van zowel natuurverenigingen als landbouwers, privé-eigenaars, verkeersdeskundigen en industriëlen. Eén van de aandachtspunten ligt op menselijke infrastructuur en op industrie als springplank voor het behoud van de soorten.

Er wordt met name gestreefd naar een win-winsituatie voor zowel natuur en milieu als voor de industrie. Enerzijds kunnen goed beheerde industriegronden, gebouwen of verkeersinfrastructuren voor heel wat planten- en diersoorten een thuishaven zijn, aldus Smeets. Anderzijds kan een industriële site ook flink wat winnen bij een goed doordacht beheer of verfraaiing van terreinen of gebouwen, luidde het nog.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek