Regionaal Landschap Zuid-Hageland viert 15-jarig bestaan met 500ste aanplant

Het Regionaal Landschap Zuid-Hageland heeft de 500ste aanplant voltooid in Landen en vierde meteen ook zijn 15de verjaardag. In totaal realiseerde de organisatie al zo’n 130 kilometer aan bomen en struiken in de regio gedurende haar bestaansperiode. De aanplant van verschillende streekeigen plantensoorten moet het landschap verfraaien, versterken en klimaatrobuust maken.

11 maart 2024  – Laatst bijgewerkt om 11 maart 2024 20:53 Joris Rigo
Lees meer over:
500e-aanplant-rlzh-ezemaal-landen-11-van-49_53560569112_o111

“Fijn dat we deze 500ste aanplant kunnen vieren in het jaar dat ons regionaal landschap 15 jaar werkzaam is in de streek”, zegt Marc Wijnants, voorzitter van Regionaal Landschap Zuid-Hageland. “Het Regionaal Landschap houdt het niet alleen bij woorden en vergaderen maar steekt de schup ook écht in de grond.” Met kilometers hagen, heggen en houtkanten en tientallen hoogstamboomgaarden, maar ook met poelen, parken en groene speelplaatsen maakt de organisatie volgens Wijnants een zichtbaar verschil in de streek. In totaal werden in 15 jaar tijd zo’n 195.000 stuks klein plantgoed, 2.760 hoogstamfruitbomen en 1.580 loofbomen geplant in de regio.

“Als je alle hagen, heggen, houtkanten en bomen die wij de afgelopen 15 jaar aanplantten, op één lijn zou zetten, dan hebben we een landschapselement van Tienen tot in Zeebrugge, ongeveer 130 kilometer”, zegt Kristien Justaert, coördinator van Regionaal Landschap Zuid-Hageland. Ook bij haar 500ste aanplant plant het Regionaal Landschap een mix van streekeigen planten en bomen aan, geschikt voor de leemgrond zoals kardinaalsmuts, zomereik en zwarte els.

Zonder het Regionaal Landschap krijgen we de neuzen niet in dezelfde richting

Bart Nevens - gedeputeerde Leefmilieu, provincie Vlaams-Brabant

Eikelmuis en rivierdonderpad

Deze 500ste aanplant in Landen verbindt twee waardevolle stukjes natuur met elkaar. De doelstelling in dit stukje van de Kleine Getevallei is het versterken van het leefgebied van zowel de eikelmuis als de rivierdonderpad. Beide diersoorten krijgen door de nieuwe aanplant meer voedsel- en schuilgelegenheid. “Het Regionaal Landschap maakte deze aanplant mogelijk”, vertelt Bart Nevens (N-VA), gedeputeerde voor de provincie Vlaams-Brabant bevoegd voor Leefmilieu. “Er zijn verschillende partijen betrokken bij het project: de watering van de Kleine Gete, de stad Landen, een landbouwer die eigenaar is en een beheerder.” Het regionaal landschap bracht deze mensen samen en overtuigde hen van de relevantie van deze aanplant voor de biodiversiteit en de landschapskwaliteit. “De bezorgdheden van alle partners zijn opgenomen in het uiteindelijke plan. Zonder het Regionaal Landschap krijgen we de neuzen niet in dezelfde richting”, aldus Nevens.

In Vlaanderen zijn 18 regionale landschappen actief. Het zit naar eigen zeggen in hun DNA om actoren samen te brengen en met iedereen aan landschapskwaliteit te werken. In hun vzw zetelen zowel overheden als middenveldorganisaties naast elkaar, zoals Natuurpunt en Boerenbond en andere organisaties die actief zijn in het buitengebied. “Het is dankzij de stabiele financiële en inhoudelijke ondersteuning van de provincie Vlaams-Brabant dat wij al 15 jaar terreinacties ter bevordering van de biodiversiteit en de landschapskwaliteit uitvoeren en subsidiëren”, besluit Justaert.

246 Oost-Vlaamse boeren bevorderen biodivers landschap
Uitgelicht
In totaal tekenden 246 land- en tuinbouwers in op de twaalfde groepsaankoop voor plantgoed, bloemenzaden en nestkasten van provincie Oost-Vlaanderen, goed voor 280 bestellinge...
12 maart 2024 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek