246 Oost-Vlaamse boeren bevorderen biodivers landschap

In totaal tekenden 246 land- en tuinbouwers in op de twaalfde groepsaankoop voor plantgoed, bloemenzaden en nestkasten van provincie Oost-Vlaanderen, goed voor 280 bestellingen. De provincie wil hiermee de biodiversiteit in het landbouwlandschap stimuleren.

12 maart 2024  – Laatst bijgewerkt om 12 maart 2024 14:53 Joris Rigo
Lees meer over:

Lokale boeren en imkers bestelden in totaal meer dan 14.500 stuks inheems plantgoed zoals bosgoed, bomen, struiken en klimplanten. "Inheemse bomen, struiken, heggen en hagen zijn belangrijke landschapselementen en dragen bij aan een meer natuurlijke omgeving in de buurt van landbouwbedrijfsgebouwen. Via de groepsaankoop werden land- en tuinbouwers en imkers gestimuleerd om effectief aan te planten", vertelt gedeputeerde Leentje Grillaert, bevoegd voor Landbouw en Platteland. De actie kent een stijgende populariteit door de jaren heen. De provincie startte in 2012 met de groepsaankopen en telde toen slechts een 30-tal deelnemers. Vorig schreven 212 deelnemers zich in, waarvan 190 landbouwers en de rest imkers.

Daarnaast werden ook zo’n 400 zakken zaden van één- en meerjarige bloemensoorten gratis verdeeld die op termijn 30 hectare volledig zullen inkleuren met bloemenpracht. Verder zijn 100 boerenzwaluwkommen, 34 mussennestkasten en 39 steenuilennestkasten verdeeld onder de deelnemers.

Biodiversiteit stimuleren

Het plantgoed en de bloemenzaden moeten de biodiversiteit in de Oost-Vlaamse open ruimte stimuleren. Bloemenstroken, die vaak op akkerranden worden ingezaaid, zorgen voor een rijker ecosysteem. Ze trekken bestuivende insecten zoals bijen en hommels aan, maar ook vogels vertoeven graag in de buurt van bloemenstroken. Naast meer biodiversiteit, bevorderen de bloemrijke percelen ook een betere biologische plaagbestrijding omdat ze natuurlijke vijanden van schadelijke soorten aantrekken. Bovendien is er een verminderde nood aan het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, wat een positieve impact heeft op de bodem- en waterkwaliteit.

De steenuil, mus, en boerenzwaluw zijn diersoorten die vaak te vinden zijn in de buurt van landbouwbedrijven. Ze zorgen voor een natuurlijke bestrijding van muizen of insecten, maar vinden moeilijk onderdak in hedendaagse stallen en loodsen. Door nestkasten te plaatsen, creëren landbouwers extra nestgelegenheid en schuilplaatsen.

Limburgse landbouwers zaaien meeste bloemenstroken
Uitgelicht
Via beheerovereenkomsten met de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) hebben landbouwers in Vlaanderen dit jaar in totaal 493 hectare bloemen gezaaid. Limburg spant de kroon, met nie...
22 oktober 2020 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek