Burgerwetenschap onderzoekt effectiviteit van voorjaarsvallen voor Aziatische hoornaar

Hoe effectief zijn de selectieve voorjaarsvallen om koninginnen van de Aziatische hoornaar te vangen? Het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) en het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) willen via een burgerwetenschapsproject nagaan in welke mate de lentevangst van koninginnen het aantal nesten doet afnemen en wat de bijvangsten van andere insecten zijn. Iedereen die een voorjaarsval heeft, kan meedoen en zijn bevindingen doorgeven aan MijnTuinlab tot 31 mei.

11 maart 2024  – Laatst bijgewerkt om 11 maart 2024 15:06 Joris Rigo
VBI_Aziatischehoornaarval2

Wanneer de temperatuur in het voorjaar boven 15 graden stijgt, ontwaken de koninginnen van de Aziatische hoornaar uit hun winterslaap. Daarom worden in heel Vlaanderen onder meer op initiatief van de Limburgse Imkersbond voorjaarsvallen geplaatst om die koninginnen te vangen en zo de bouw van nieuwe nesten te voorkomen.

“Momenteel worden al veel van dergelijke vallen verdeeld over Vlaanderen via verschillende, onafhankelijke initiatieven, maar we weten niet goed hoeveel bijvangst er in zulke vallen terecht komt. Ook over hoeveel effect de vallen hebben op het aantal nesten dat zich in de buurt zal vestigen, heerst nog onzekerheid. Vandaar dat we met burgerwetenschap hopen om deze kennislacunes op te vullen”, aldus Tim Adriaens van INBO.

Aziatische hoornaar primair nest VBI Nicky Torbeyns2

Iedereen die zo'n selectieve lokval heeft om Aziatische hoornaarkoninginnen te vangen kan deelnemen aan de studie. Deelnemers kunnen de verzamelde gegevens over koninginnen- en bijvangst melden via MijnTuinlab. Wie deelneemt kan zijn vangst ook fotograferen en melden via waarnemingen.be of via de ObsIdentify-app. De gegevens worden daarna geanalyseerd door INBO en Natuurpunt om zo een duidelijker beeld te krijgen over de werking van de voorjaarsvallen.

Invasieve exoot

De Aziatische hoornaar komt oorspronkelijk niet voor in Vlaanderen. In onze contreien dook de soort voor het eerst op in 2011 en is sindsdien aan een opmars bezig. Eén nest Aziatische hoornaars vangt tot 100.000 insecten. De wespensoort predeert op honingbijen en ziet de bijenstand als een open buffet. De Aziatische hoornaar is in sommige gevallen zelfs in staat om een volledig bijenvolk uit te moorden. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat de invasieve exoot geen graag geziene gast is op de bijenstand van imkers. Daarnaast zou de Aziatische hoornaar mogelijk een impact hebben op de biodiversiteit en volksgezondheid.

Volgens experten is de populatie van de Aziatische hoornaar in Europa te groot geworden om de soort volledig uit te roeien. “Alle vroege detectie en snelle bestrijding ten spijt bleek het niet realistisch deze invasieve uitheemse soort volledig uit te roeien. Het is onmogelijk om alle nesten te vinden en vanuit het buitenland blijft de soort Vlaanderen binnenkomen”, klinkt het.

Daarom werkten ANB, INBO, het Agentschap voor Landbouw en Zeevisserij en de imkerij een beheerregeling uit voor de inmiddels gevestigde exoot. Die regeling gaat niet langer uit van totale verwijdering van de soort, maar legt de nadruk op impactmitigatie waar deze zich voordoet en op gedeelde verantwoordelijkheid bij bestrijding.

Meer info op Mijn Tuinlab.

Minaraad en SALV geven groen licht voor Vlaamse beheerregeling Aziatische hoornaar
Uitgelicht
De Milieu- en Natuurraad van Vlaanderen (Minaraad) en de Strategische Adviesraad voor Landbouw en Visserij (SALV) hebben een gezamenlijk positief advies gegeven op het ontwerp...
29 december 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek