"Gezonde eet- en leefgewoonten bepaald door opleiding"

Gezonde eet- en leefgewoonten worden voornamelijk bepaald door iemands opleiding en minder door zijn inkomen. Dat blijkt uit een studie door voedingsdeskundige Patrick Mullie waarbij hij ruim 5.000 beroepsmilitairen bevroeg over hun voedingspatroon.
29 april 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:11
Lees meer over:

Gezonde eet- en leefgewoonten worden voornamelijk bepaald door iemands opleiding en minder door zijn inkomen. Dat blijkt uit een studie door voedingsdeskundige Patrick Mullie waarbij hij ruim 5.000 beroepsmilitairen bevroeg over hun voedingspatroon. Mullie schreef op basis van de onderzoeksresultaten een doctoraat dat hij woensdag aan de K.U.Leuven verdedigde.

Het werd reeds ten overvloede aangetoond dat mensen in een hogere socio-economische positie minder roken, meer aan sport doen en evenwichtiger eten, terwijl de lagere klasse meer verzadigde vetten eet en bier op het menu heeft staan.

Ook in het leger was dat het geval. Zo blijkt 33 procent van de soldaten te roken tegenover slechts 9 procent bij de officieren. Bij de militairen uit de lagere sociale klasse werd meer overgewicht en obesitas vastgesteld dan bij militairen uit de hogere klasse.

"Dat mensen uit de lagere sociale klasse ongezond eten omdat gezond voedsel te duur is, is simplistisch voorgesteld. Roken bijvoorbeeld is verschrikkelijk duur en toch wordt er het meest gerookt door mensen uit de lagere klasse", zegt Patrick Mullie in het KUL-blad Campuskrant.

"Niet inkomen, maar opleiding blijkt één van de sterke determinanten. Hoe hoger je opgeleid bent, hoe gezonder je eet, onafhankelijk van hoeveel je verdient. Opvoeding, familie en vrienden drukken een veel grotere stempel op iemands eet- en leefgewoonten dan inkomen", aldus nog Mullie.
 

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek