Europees landbouwbudget wijzigt in 2011 niet

Het Europees landbouwbudget wijzigt volgend jaar niet. Net als dit jaar is de Europese Commissie in 2011 van plan 58,1 miljard euro uit te geven aan directe steun aan de boeren, marktmaatregelen, plattelandsontwikkeling en visserijbeleid. Dat blijkt uit de nieuwe begroting van de Europese Commissie.
29 april 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:11
Lees meer over:

Het Europees landbouwbudget wijzigt volgend jaar niet. Net als dit jaar is de Europese Commissie in 2011 van plan 58,1 miljard euro uit te geven aan directe steun aan de boeren, marktmaatregelen, plattelandsontwikkeling en visserijbeleid. Dat blijkt uit de nieuwe begroting van de Europese Commissie. Het ontwerp van begroting moet nog worden goedgekeurd door de lidstaten en het Europees parlement.

Omdat het totale budget van de Europese Unie met 5,9 procent toeneemt, wordt het landbouwaandeel in verhouding kleiner. Dit gaat van 47 naar bijna 45 procent. De middelen voor de financiering van milieubescherming stijgen met 8,7 procent en bedragen momenteel 333 miljoen euro.

Brussel wil volgend jaar extra geld spenderen aan arme regio’s, onderzoek en economische herstelmaatregelen. "Met deze ontwerpbegroting willen we, samen met de lidstaten, het economisch herstel blijven bevorderen", zei eurocommissaris voor Begroting Janusz Lewandowski.

Nochtans was er behoorlijk wat kritiek. Heel wat politici en deskundigen opperden dat "de landbouwuitgaven verkwistend zijn en het internationale handelsverkeer verstoren". Enkele parlementsleden hebben ook laten weten grote twijfels te hebben bij de forse stijging van de Europese uitgaven, terwijl de economie er zo slecht voor staat. Vooral de Oost-Europese lidstaten halen voordeel uit deze begroting.

Het ontwerp van begroting moet nog worden goedgekeurd door de 27 lidstaten en het Europees parlement. Verwacht wordt dat het Europees parlement de begroting 2011 in november definitief vastlegt. 

Bron: Agrarisch Dagblad/Reuters/eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek