nieuws

"Gen dat voor kleur tomaten zorgt, vernietigt smaak"

nieuws
Volgens biochemici van de universiteit van Californië bezitten tomaten een gen dat ervoor zorgt dat ze perfect rood kleuren. Dat gen heeft als nadeel dat het een ander gen vernietigt dat eigenlijk verantwoordelijk is voor de vorming van smaakstoffen. “Doorheen de jaren zijn tomaten genetisch omgeprogrammeerd zodat ze perfect rood worden, maar tijdens dit proces verliezen ze hun smaak”, klinkt het.
29 juni 2012  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:18
Lees meer over:

Volgens biochemici van de universiteit van Californië bezitten tomaten een gen dat ervoor zorgt dat ze perfect rood kleuren. Dat gen heeft als nadeel dat het een ander gen vernietigt dat eigenlijk verantwoordelijk is voor de vorming van smaakstoffen. “Doorheen de jaren zijn tomaten genetisch omgeprogrammeerd zodat ze perfect rood worden, maar tijdens dit proces verliezen ze hun smaak”, klinkt het.

Het gen in kwestie zorgt voor de ontwikkeling van zogenaamde chloroplasten. Die zijn er verantwoordelijk voor dat onrijpe tomaten er groen uitzien, en ze zorgen voor suiker en carotinoïde. Worden de tomaten rijp, verhinderen die chloroplasten echter ook dat ze volledig rood worden.

Omdat consumenten zich graag visueel laten verleiden, zijn telers al meer dan 70 jaar in de weer om tomaten er vlekkeloos en gelijkmatig rood te laten uitzien. Daardoor werd het "smaakgen" in veel moderne soorten vernietigd. Het resultaat: tomaten die perfect ogen in de vitrine, maar eerder een kleffe smaak geven in de mond. De vorsers zien echter mogelijkheden om de tomaten weer genetisch zo te veranderen dat ze winnen aan smaak, zonder aan kleur in te boeten.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek