Gemeentebestuur tegen provincie in beroep over bebossingsvergunning in Kortenberg
nieuwsDe saga in Kortenberg rond de bebossing van een landbouwgebied krijgt een vervolg. Het gemeentebestuur van Kortenberg heeft donderdag bevestigd in beroep te gaan tegen de recente toestemming van de provincie Vlaams-Brabant om een landbouwperceel van 2,4 hectare te bebossen. De provincie overrulede hiermee de gemeente die eerder geweigerd had VLM een vergunning te verstrekken omdat het om waardevol agrarisch gebied zou gaan. De gemeente houdt voet bij stuk, zo laat ze aan VILT weten.
VILT berichtte gisteren al over het gesteggel tussen de gemeente Kortenberg en provincie Vlaams-Brabant over een landbouwperceel van 2,4 hectare. Het perceel was jaren geleden aangekocht door VLM en wordt gebruikt voor akkerbouw en als grasland. Eerder dit jaar diende VLM een vergunningsaanvraag in bij de gemeente om het stuk te bebossen. De gemeente weigerde deze vergunning. “We zijn niet tegen bossen, maar dit mag niet ten koste van landbouwgrond gaan”, liet burgemeester Alexandra Thienpont optekenen.
VLM stapte hierop naar de provincie Vlaams-Brabant die de overheidsinstantie vervolgens gelijk gaf. Eind vorige week volgde het nieuws dat VLM er dan toch bos mag planten. “Wij gaan niet akkoord met de weigering van de gemeente Kortenberg om deze plannen te vergunnen. De aanplant van inheemse soorten op de leemgrond zal de biodiversiteit in het gebied versterken. Bovendien zal het nieuwe bos aansluiten op bestaande bossen, wat een ecologische aanvulling betekent voor het bestaande landschap”, zegt gedeputeerde van Leefmilieu Bart Nevens (N-VA). Pittig detail: Nevens zetelt ook in de gemeenteraad van Kortenberg, maar voert daar oppositie.

Boeren reageren enthousiast op beroep gemeente
Nadat het gemeentebestuur van Kortenberg had aangeven een beroepsprocedure te overwegen, heeft het vandaag kenbaar gemaakt dat daadwerkelijk te gaan doen. "Wij onderzoeken de juridische mogelijkheden om beroep in te dienen bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen", aldus de burgemeester tegen VILT.
Eerder liet ze ook aan Boerenbond weten in beroep te willen gaan. De boerenorganisatie reageert verheugd op dit nieuws. “De betrokken percelen zijn waardevolle landbouwgrond en worden al jaren bewerkt door landbouwers. Het zijn vruchtbare zandleemgronden die erg kostbaar zijn voor de landbouwsector in de regio.”
Bart Nevens bracht ter rechtvaardiging van de bosplannen ook nog aan dat het zou gaan om erosiegevoelig gebied dat niet geschikt zou zijn voor intensieve landbouw. Ook dat wordt door Boerenbond tegengesproken. “Zoals veel percelen in het zuiden van de provincie, die de mooie glooiende landschappen typeren, zijn ook deze percelen erosiegevoelig. Maar dat betekent niet dat ze ongeschikt zouden zijn voor landbouw."
De landbouwers in de buurt zouden gewend zijn om met erosiegevoelige percelen te werken. “Onze landbouwers hebben er alle belang bij dat hun vruchtbare grond op hun percelen blijft en nemen dan ook de nodige maatregelen zoals niet ploegen, aanleggen van bufferstroken, grond bewerken met de hoogtelijnen, … om erosie zoveel mogelijk te voorkomen”, vertelt Johan Bonnast, landbouwer uit Kortenberg.
Maatregelen tegen erosiegevoeligheid
Volgens de landbouwers uit de buurt heeft de provincie Vlaams-Brabant in haar beslissing onvoldoende rekening gehouden met het beoordelingskader van het Agentschap Landbouw en Zeevisserij, dat een negatieve impact op landbouw verwacht als deze percelen bebost zouden worden. “Ook de dienst landbouw van de provincie gaf een gefundeerd negatief advies en ook Tom Dehaene, gedeputeerde voor landbouw, liet in een reactie weten, tegen gestemd te hebben in dit dossier”, klinkt het bij Boerenbond. Dit dossier toont volgens de landbouworganisatie aan dat de Vlaamse regering snel werk moet maken van de nieuwe regelgeving die ervoor zorgt dat landbouwgrond in herbevestigd agrarisch gebied niet meer aangekocht kan worden voor natuur en bos en dat landbouwers voorkooprecht hebben in agrarisch gebied.

Bron: Eigen berichtgeving