Gemeente en provincie kibbelen over landbouwgrond, maar bebossing lijkt een feit

nieuws

Nadat de gemeente Kortenberg eerder een vergunningsaanvraag voor de bebossing van een landbouwperceel had geweigerd, heeft de provincie Vlaams-Brabant dan toch groen licht gegeven. Het gaat om een perceel van 2,4 hectare aan de Heerbaan in Everberg dat eigendom is van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM), maar door plaatselijke landbouwers gebruikt werd. “We zijn niet tegen bossen, maar dit mag niet ten koste van landbouwgrond gaan”, zegt burgemeester Thienpont van Kortenberg. Het schepencollege overweegt in beroep te gaan.

8 oktober 2024 VILT-redactie
Lees meer over:

De weigering van de gemeente Kortenberg om VLM een vergunning te verschaffen voor het bebossen van een landbouwperceel, kon op veel enthousiasme rekenen van de plaatselijke boeren. Het gaat om een perceel van 2,4 hectare in landbouwgebied dat gebruikt werd voor akkerbouw en grasland. Het perceel was jaren geleden gekocht door VLM en met jaarcontracten ter beschikking gesteld van lokale boeren.

Het enthousiasme van de boeren was echter van korte duur. VLM ging bij de provincie Vlaams-Brabant in beroep tegen de beslissing van de gemeente en kreeg onlangs gelijk. Daarmee dreigt het landbouwgebruik van het gebied dus definitief verloren te gaan. Waar de gemeente landbouwactiviteiten op deze locatie koestert, is de provincie dus een andere mening toegedaan. “Wij gaan niet akkoord met de weigering van de gemeente Kortenberg om deze plannen te vergunnen. De aanplant van inheemse soorten op de leemgrond zal de biodiversiteit in het gebied versterken. Bovendien zal het nieuwe bos aansluiten op bestaande bossen, wat een ecologische aanvulling betekent voor het bestaande landschap”, zegt gedeputeerde van Leefmilieu Bart Nevens (N-VA), die zelf ook in de oppositie zit in de gemeenteraad in Kortenberg.

Het overrulen door de provincie Vlaams-Brabant zet kwaad bloed bij de schepencollege van Kortenberg. “Als het van VLM en Kortenbergenaar Bart Nevens (N-VA) afhangt, zijn er binnenkort in Kortenberg geen velden en akkers meer over. Deze meerderheid heeft zich verzet tegen de plannen om heel wat landbouwgrond om te zetten in bos”, post Team Burgemeester Kortenberg op Facebook. “We hebben in Kortenberg al veel meer bossen dan de gemiddelde Vlaamse gemeente. Onze landbouwers zijn hier het slachtoffer van. Zij betalen steeds meer voor hun landbouwgrond. Bovendien brengen de boeren eten op ons bord en bewaren zij mee het landelijk karakter van Kortenberg.”

Gemeente wellicht in beroep

Ook burgemeester Thienpont reageert in lokale media persoonlijk op het besluit van de provincie. “Natuurlijk zijn we niet tegen bossen, want de bomen zorgen voor zuurstof en verkoeling, maar dit mag niet ten koste gaan van landbouwgrond. We betreuren dan ook dat de provincie het project nu wel vergunt. Men zegt dat het om een compensatie gaat voor bomen die gekapt zullen worden in het kader van de optimalisatie van de Brusselse Ring, maar ons inziens was die compensatie niet op die plaats gepland. Dit mag dus geen argument zijn. We zullen nu met het schepencollege bekijken of we in beroep gaan tegen deze beslissing.”

Het regeerakkoord bevat mechanismes om te waarborgen dat landbouwgrond van de overheid beschikbaar blijft voor de landbouw. Dit besluit druist daar faliekant tegen in

Els Corbeels - Boerenbond

"Nood aan werkende wet die landbouwgrond beschermt"

Volgens Boerenbond weigerde de gemeente Kortenberg terecht deze bebossingsaanvraag aangezien het perceel van grote waarde is voor de landbouw: het is gelegen in landschappelijk waardevol agrarisch gebied, het is in actief landbouwgebruik en het grenst aan herbevestigd agrarisch gebied (HAG). Ook volgens het beoordelingskader van het Agentschap Landbouw en Zeevisserij zou bebossing van deze percelen de agrarische structuur schaden.

De landbouworganisatie reageert dan ook verbolgen op de beslissing van de provincie en wijst op het recente regeerakkoord. “Daarin zijn mechanismes opgenomen om te waarborgen dat landbouwgrond in handen van de overheid beschikbaar blijft voor de landbouw. Het besluit in Kortenberg druist faliekant in tegen dit beleid”, aldus Els Corbeels, provinciaal Boerenbond-secretaris voor de provincie Vlaams-Brabant.

Corbeels wijst ook nog op de aanwezigheid van het Nationaal Park de Brabantse Wouden in het gebied. “Hierbinnen zijn verbindingen aangewezen die bebost zouden moeten worden. Het gebied waar het nu over gaat, staat daar nog los van. Op die manier verliest de landbouwsector twee keer. Dit dossier toont aan dat de Vlaamse regering snel werk moet maken van de nieuwe regelgeving die ervoor zorgt dat landbouwgrond in herbevestigd agrarisch gebied niet meer aangekocht kan worden voor natuur en bos en dat landbouwers voorkooprecht hebben in agrarisch gebied.”

Het Vlaams regeerakkoord uitgespit: Waar gaat het landbouwbeleid naartoe?
Uitgelicht
Een welvarend en warm Vlaanderen en dat dient samen gerealiseerd te worden. Dat zijn de drie focuspunten van het zwaar onderhandelde regeerakkoord dat zaterdag in alle vroegte...
29 september 2024 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving / Het Laatste Nieuws

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek