Innovatieve oplossingen stomen Vlaamse hopteelt klaar voor toekomst
nieuwsBinnen het internationale TOMORR’HOP-project slaan hopboeren en onderzoekers de handen in elkaar om de hopsector veerkrachtiger te maken voor klimaat- en duurzaamheidsuitdagingen. Innovatieve teelttechnieken rollen de loper uit voor een Vlaamse hopteelt die duurzamer én beter future proof is. “De hopsector staat voor een enorme transitie”, zegt de voorzitter van de vzw HOP.
Innovatieve technieken
Het Interreg-project TOMORR’HOP moet de Vlaamse hopteelt vrijwaren van de klimaat- en duurzaamheidsuitdagingen en beter toekomstbestendig maken. De afgelopen jaren werd duidelijk dat klimaatverandering ook een aanzienlijke impact heeft op de hopteelt. Het is vooral de droogte en in sommige gevallen ook extreme temperaturen die zorgen voor een verminderde opbrengst en kwaliteit van de hop. Daarnaast hebben de klimaat- en temperatuursveranderingen ook een impact op de ontwikkeling en verspreiding van plagen en ziekten. Het TOMORR’HOP-project is een internationale samenwerking tussen hoptelers en onderzoekers in de grensregio Frankrijk-Wallonië-Vlaanderen en richt zich op het ontwikkelen en testen van innovatieve teelttechnieken om de hopteelt beter te wapenen voor de toekomst. 63 hoptelers zijn actief binnen het projectgebied. Samen telen ze zo’n 239 hectare hop, waarvan 167 in Vlaanderen.
Via grensoverschrijdende samenwerking, kennisuitwisseling en veldproeven wordt gezocht naar oplossingen voor uitdagingen zoals waterbeheer, hittestress en duurzame gewasbescherming. “We onderzoeken technieken zoals irrigatie en bodembeheer om water- en hittestress te verminderen en de productiviteit van de hopplanten te verbeteren”, vertelt Lies Willaert, onderzoeker hop bij Inagro. De bevindingen zullen worden toegepast in veldproeven bij hoptelers in het werkingsgebied van het project.
Waterbeheer
Optimaal waterbeheer vormt een speerpunt van het TOMORR’HOP-project. Hop is één van de snelst groeiende planten in het plantenrijk en haalt gemiddeld een groeisnelheid van 10 centimeter per dag. De hopplant gedijt het beste op een wat leemhoudende zandgrond en heeft voldoende zonlicht, mest en uiteraard water nodig. De onderzoekers bestuderen in het Interreg-project hoeveel water de hopplant precies nodig heeft en wat het ideale moment voor irrigatie is. Die gegevens zijn nodig voor een efficiënt watergebruik in de hopteelt, wat cruciaal is in tijden van waterschaarste. Hoewel het weer van afgelopen seizoen eerder nat en koud was, is de verwachting dat droogte en hitte in de toekomst vaker zullen voorkomen. In 2022 bijvoorbeeld zorgde extreme droogte en hoge temperaturen voor een opbrengstverlies tot 30 procent. Het is tegen deze extreme factoren waarvoor de sector zich wil behoeden om ook in de toekomst rendabel en duurzaam te kunnen blijven telen.
We moeten innovatieve oplossingen vinden om zowel economisch rendabel als ecologisch verantwoord te telen
Duurzame teelttechnieken
Naast een efficiënt en optimaal waterbeheer focust het project ook op een daling in gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen en synthetische meststoffen. Duurzaamheid is immers een groeiende prioriteit binnen de sector. Het project zal experimenteren met agro-ecologische technieken, zoals groenbemesters en het bevorderen van nuttige insecten om plagen te beheersen. Dit moet helpen om de biodiversiteit te verbeteren en tegelijkertijd de opbrengst en kwaliteit van de hop te waarborgen.
“De hopsector staat voor een enorme transitie”, zegt Bart Boeraeve, hopteler uit Poperinge en voorzitter van de vzw HOP. “We moeten innovatieve oplossingen vinden om zowel economisch rendabel als ecologisch verantwoord te telen. TOMORR’HOP biedt ons de kans om die technieken te testen en van elkaar te leren.” Het project biedt ondersteuning bij de transitie naar oplossingen en nieuwe teelttechnieken om de bedrijven veilig te stellen gezien er nog vele vragen onbeantwoord zijn als het gaat over de haalbaarheid, de toepassing, de doeltreffendheid, de prijs, enz. van deze nieuwe teelttechnieken.
Grensoverschrijdende samenwerking
Bij het TOMORR’HOP-project staat de grensoverschrijdende samenwerking tussen hoptelers en onderzoekers centraal. Ze kunnen kennis uitwisselen en gezamenlijk werken aan innovatieve oplossingen voor de uitdagingen van de hopteelt. Via demonstratieproeven, studiedagen en bedrijfsbezoeken krijgen telers uit de grensregio Frankrijk-Wallonië-Vlaanderen de kans om nieuwe technieken in de praktijk te zien en toe te passen. Door de samenwerking geraakt niet enkel de implementatie van duurzame teeltmethoden in een stroomversnelling, het verstevigt daarnaast ook de concurrentiepositie van de hopsector in de regio. "Het delen van kennis en ervaring over de landsgrenzen heen is essentieel om de hopteelt toekomstbestendig te maken", aldus onderzoeker Lies Willaert. "Door samen te werken, kunnen we sneller vooruitgang boeken en innovatieve oplossingen op grotere schaal toepassen." Het Europees TOMORR’HOP-project wordt begeleid door Inagro en kost in totaal 2.630.566 euro.

Bron: Eigen berichtgeving
Beeld: Inagro