Geen rozen voor Saoedische vrouwen
nieuwsDe Saudi Gazette meldde maandag dat agenten van de Commissie ter Promotie van de Deugd en Preventie van de Zonde bloemisten en cadeaushops bezoeken met het bevel alle roodkleurige en hartvormige producten uit de rekken te halen. Valentijn is een westers feest dat "immorele relaties tussen ongetrouwde mannen en vrouwen aanmoedigt", klinkt het.
Eén troost: de Saudi's zullen geen last hebben van de hoge rozenprijzen. Door de onlusten in Kenia, samen met Ethiopië de belangrijkste Afrikaanse producent, zijn de rozen duur deze Valentijn. Maar de grootste oorzaak voor de hoge prijzen is uiteraard de enorme vraag rond 14 februari. "Valentijn wordt wereldwijd gevierd. Gele bloemen zakken automatisch in prijs rond het liefdesfeest, rode bloemen worden duurder. De gewone roosjes beginnen vanaf 30 cent, maar de één meter lange Grand Prix-rozen kosten 2,5 euro het stuk", zegt De Gendt.
"De aankoopprijzen voor de Grand Prix-roos op de veiling in Nederland liggen dezer dagen tussen de 1,50 en de 2,80 euro. De bloemisten hebben een stilzwijgende overeenkomst om daar met Valentijn nauwelijks winst op te nemen, anders worden ze onbetaalbaar", klinkt het. Bij plantencentrum Walter Van Gastel komt 90 procent uit Nederland en België en 10 procent uit Ecuador.
"Wie iets goedkoper zijn liefde wil belijden kan het ook met een boeket rode anemonen (8 euro voor 20 stuks) en rode tulpen (5 euro voor 10 stuks). "Maar dé symboolbloem op Valentijn blijft natuurlijk de roos. Mannen geven altijd rode rozen, wat voor passie staat. Witte rozen symboliseren maagdelijkheid. Ze worden, samen met roze rozen, door jongeren geschonken. Wat we bij oude geliefden vaak zien is een rood boeket met daarin één witte roos, als symbool dat zij de enige ware is. Vrouwen kopen zelden Valentijnsrozen voor hun man. Zij houden het bij een bon van de Fnac of een etentje", besluit De Gendt.(KS)
Bron: Gazet van Antwerpen