Geen Limburgs varkensbedrijf van meer dan 10.000 dieren
nieuwsDe geplande uitbreiding van een varkenshouderij in Meeuwen-Gruitrode tot 10.252 vleesvarkens en 7.580 biggen gaat niet door. In het milieueffectenrapport werden de maatregelen die investeerder Lavreijsen voorzien had, beoordeeld op hun impact op de geurhinder. Buurtbewoners vreesden niettemin voor extra geurhinder en de bestendige deputatie geeft hen nu gelijk.
Varkenshouderij De Berger in Meeuwen-Gruitrode van investeerder Piet Lavreijsen beschikt over een milieuvergunning voor het houden van 2.598 vleesvarkens en 325 zeugen. Het bedrijf wou de huidige dierenaantallen uitbreiden en een vergunning bekomen voor het houden van 10.252 vleesvarkens en 7.580 niet-vergunningsplichtige biggen. Samen met deze uitbreiding wou Lavreijsen verder uitbreiden in mestopslag.
Ondanks de installatie van twee chemische luchtwassers die de geurhinder 30 procent kunnen reduceren zou de hinder na de uitbreiding significant zijn voor 57 woningen, vier meer dan in de huidige situatie. Uit het milieueffectenrapport blijkt nog dat 37 gezinnen extra een matige geurhinder zouden ondervinden.
Bij de gemeente werden reeds schriftelijke klachten geuit omtrent geurhinder in de huidige situatie. Omwonenden vreesden dat deze hinder nog zou toenemen na de uitbreiding. Om de geurhinder door kadaveropslag te milderen, voorzag Lavreijsen in zijn plannen een gekoelde kadaveropslag. Ook het overdekken van de mestopslagplaats moest tegemoet komen aan bezorgdheden omtrent geurhinder en oppervlaktewaterverontreiniging.
De milieuvergunningsaanvraag van het varkensbedrijf, samengesteld door studiebureau DLV, werd beoordeeld in een milieueffectenrapport. Het rapport berekende welke hinder de omwonenden ondanks de voorziene maatregelen nog zouden ondervinden. Nadat eerder het schepencollege van Meeuwen-Gruitrode al negatief advies uitbracht, besloot de bestendige deputatie van de provincie Limburg nu om geen milieuvergunning te verlenen voor een uitbreiding.
Lavreijsen stelde op het laatste ogenblik nog voor om het aantal biggen te beperken tot 5.000 stuks en de chemische luchtwasser aan te vullen met een extra biologische luchtwasser. Deze techniek werd echter niet onderzocht in het milieueffectenrapport en maakte geen deel uit van het openbaar onderzoek zodat het voorstel niet weerhouden kon worden.
De provincie Limburg oordeelde daarom dat het niet wenselijk is om een milieuvergunning af te leveren voor de oorspronkelijk ingediende aanvraag. "Na de evaluatie van alle adviezen en na het onderzoek van de 56 individuele bezwaarschriften bleek dat de kans op bijkomende geurhinder niet te vermijden is", aldus gedeputeerde Frank Smeets (CD&V).
Bron: eigen verslaggeving/Het Laatste Nieuws