Geen advocaat die opkomt voor Zwitserse dieren

Zwitserland krijgt geen speciale advocaten die opkomen voor mishandelde dieren. Zwitserse kiezers hebben zo'n voorstel met grote meerderheid afgewezen.
8 maart 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:11
Lees meer over:

Zwitserland krijgt geen speciale advocaten die opkomen voor mishandelde dieren. Zwitserse kiezers hebben een voorstel om zulke advocaten te benoemen zondag met grote meerderheid afgewezen. Nog geen dertig procent stemde in een referendum voor, bij een opkomst van iets meer dan 45 procent van de kiezers. Alleen in het kanton Zürich was eerder al een speciale advocaat voor dieren benoemd.

De Zwitsers moesten zich afgelopen weekend uitspreken in een opmerkelijk referendum. De vraag was of elk kanton een advocaat moet aanstellen die de belangen van dieren moet verdedigen in de rechtszaal. 

De Zwitserse regering is zelf niet echt voor het plan te vinden, en heeft de bevolking opgeroepen om tegen te stemmen, wat de Zwitsers ook deden. Op voorhand hadden ook de boeren al hun ongenoegen geuit.

"Het Zwitserse volk heeft duidelijk gezegd dat onze wetten ter bescherming van dieren zo goed zijn, dat wij geen dierenadvocaten nodig hebben", zei Jakob Büchler van de Christelijke Volkspartij.

Voorstanders van het referendum zeggen dat de bestaande wetten onvoldoende worden toegepast. Alleen in het kanton Zürich is een speciale advocaat voor dieren benoemd. Deze advocaat, Antoine Götschel, zegt dat openbare aanklagers vaak onzeker zijn over de rechten van dieren en niet tot vervolging overgaan als er geen onomstotelijk bewijs van mishandeling is.

Zwitserland heeft de wettelijke bescherming van dieren twee jaar geleden aangescherpt. Varkens, parkieten, goudvissen en andere sociale dieren mogen niet zonder soortgenoten gehouden worden. Paarden en koeien moeten regelmatig uit hun stallen worden gelaten en hondeneigenaren moeten verplicht op cursus om te leren hoe ze voor hun dieren moeten zorgen.

Götschel trad onlangs in een rechtszaak op voor een snoek. Een dierenrechtengroep had in die zaak een hengelaar aangeklaagd wegens dierenkwelling, omdat hij er wel tien minuten over had gedaan om de roofvis binnen te halen. De hengelaar werd vrijgesproken.

Bron: Metro/Nieuwsblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek