Gaanprijzen in de lift na explosie Oekraïense stuwdam en verlenging Oost-Europese importban

De oorlog in Oekraïne blijft de gemoederen verhitten op de internationale graanmarkten. Als gevolg van de vernietiging van een dam in het oosten van het land en de vrees voor een escalatie van het conflict, schoten de graanprijzen dinsdag omhoog. Ook is er politieke consternatie over de verlenging van de importban van Oekraïens graan door vijf Oost-Europese landen. De landen willen hiermee hun interne markt beschermen, maar Kiev reageert dat de protectionistische maatregel de Russische president Poetin wapens in handen geeft om Europa uit elkaar te spelen.

6 juni 2023  – Laatste update 6 juni 2023 19:20
Lees meer over:

De wereldgraanprijzen maakten dinsdag een sprongetje na het nieuws van de verwoeste stuwdam in Oekraïne. Naast de duizenden mensen die gevaar lopen door de instorting van de stuwdam in Nova Kachovka, kan een overstroming ook een escalatie van de oorlog betekenen en de export van graan belemmeren. Rusland en Oekraïne beschuldigen elkaar achter de vernietiging van de dam te zitten.

De tarweprijzen bereikten vorige week net hun laagste punt in twee jaar tijd, geholpen door het optimisme over de graandeal van Oekraïne en Rusland die de export van landbouwgoederen via havens aan de Zwarte Zee mogelijk maakt. Oekraïne is wereldwijd één van de grootste exporteurs van granen zoals tarwe en maïs. Deze week zitten de prijzen dus weer in de lift.

Nick Van Heeschvelde, voorzitter van de federatie van de Belgische Graanhandelaars (Fegra), spreekt van een stijging met zo'n 3,5 procent. Volgens hem komt dit door een combinatie aan factoren. “Enerzijds loopt de controle van graanschepen in Turkije erg langzaam de laatste tijd en daar komt nu het nieuws van de dam bij. Anderzijds spelen ook de weersomstandigheden een rol.” Zo verwacht het Australische ministerie van Landbouw een terugval van de tarweoogst met ruim een derde door de aanhoudende droogte. Ook in Argentinië en de Verenigde Staten dreigt een gebrek aan neerslag. In de Chinese provincie Henan zit hevige regenval de oogst juist dwars, waardoor China mogelijk meer tarwe moet importeren.

Verlenging importban

Minder van invloed op de mondiale graanprijzen, maar wel reden tot politieke verontwaardiging is de verlenging van de importban op Oekraïense graan in vijf Oost-Europese landen. De beperkingen die de vijf EU-lidstaten eerder oplegden op de import van Oekraïens graan, mogen tot 15 september verlengd worden. Dat heeft de Europese Commissie maandag aangekondigd

Eind april stemde Brussel ermee in dat Polen, Hongarije, Slovakije, Bulgarije en Roemenië de verkoop van Oekraïense tarwe, maïs, koolzaad en zonnebloemzaad op hun grondgebied mochten verbieden, als ze de transit van deze producten naar andere landen maar niet zouden verhinderen. De lidstaten hadden in april de import van graan en andere landbouwproducten uit Oekraïne verboden omdat de prijzen op hun lokale markten fors waren gezakt. Die prijsdaling kwam er doordat veel Oekraïens graan bestemd voor derde landen als gevolg van logistieke problemen langer dan voorzien in deze landen bleef opgeslagen.

De verlenging van deze importban, die aanvankelijk tot 5 juni liep, is als een schop tegen het zere been van Kiev. Dat stelde dat de protectionistische maatregel de Russische president Poetin in de kaart speelt. "Het handhaven van beperkingen komt neer op Poetin extra wapens geven tegen de eenheid van Europa. De huidige beperkingen moeten worden opgeheven", pleitte het Oekraïense ministerie van Landbouw op Twitter. Ook twaalf andere Europese lidstaten, waaronder Frankrijk, Duitsland en Nederland, zijn tegen de importban en tekenden (tevergeefs) protest aan bij de Europese Commissie.  

Oekraïense boeren niet te spreken over importverbod van Polen en Hongarije
Uitgelicht
Polen en Hongarije hebben afgelopen weekend beslist om de invoer van graan en andere voedingsmiddelen uit Oekraïne te verbieden. Maandag volgde Slovakije. Deze beslissing stui...
17 april 2023 Lees meer

Bron: Belga / Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek