nieuws

Fruittelers willen soepelere bestrijding kauwen

nieuws
Fruittelers uit Sint-Gillis-Waas zagen dit jaar volgens landbouwschepen Nathalie Verelst (CD&V) 30 tot 50 procent van hun oogst verloren gaan door kauwen. Daarom vragen ze aan minister Schauvliege om soepelere bestrijdingsmogelijkheden. “Momenteel zijn de voorwaarden zeer streng”, klinkt het. Vogelbescherming Vlaanderen betwijfelt echter of dit het probleem zal oplossen.
18 augustus 2011  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:16
Lees meer over:

Fruittelers uit Sint-Gillis-Waas zagen dit jaar volgens landbouwschepen Nathalie Verelst (CD&V) 30 tot 50 procent van hun oogst verloren gaan door kauwen. Daarom vragen de telers aan Vlaams minister voor Leefmilieu en Natuur Schauvliege om soepelere bestrijdingsmogelijkheden. “Momenteel zijn de voorwaarden zeer streng”, klinkt het. Vogelbescherming Vlaanderen betwijfelt echter of dit het probleem zal oplossen.

“De schade door kauwen aan het oogstrijpe fruit loopt jaar na jaar op”, vertelt schepen Verelst. “Maar dit jaar is die wel uitzonderlijk hoog: tussen 30 en 50 procent van de oogst werd vernield. Wij hopen daarom op soepelere mogelijkheden om kauwen te bestrijden en op begrip van de bevolking voor het gebruik van vogelafweermiddelen.”

Door het soortenbesluit (2009) is het mogelijk om onder bepaalde voorwaarden kauwen te bestrijden, als die bijvoorbeeld schade aan landbouwgewassen veroorzaken. “Maar die voorwaarden zijn streng. Zo moet er bijvoorbeeld per perceel een andere aanvraag worden ingediend.”

Directeur Jan Rodts van Vogelbescherming Vlaanderen zegt begrip te hebben voor de fruittelers, maar betwijfelt of soepeler afschieten een efficiënte oplossing is. “Misschien is er een tijdelijk effect, maar uit wetenschappelijk onderzoek weten we dat afschieten niet populatieregulerend werkt.” Daarom stelt hij voor dat fruittelers investeren in netten boven de boomgaarden, “zoals in Frankrijk”.

Daarenboven suggereert hij dat ook buurtbewoners een handje kunnen helpen. “Schouwen zijn populaire broedplaatsen voor kauwen. Een rooster boven de schouw ontneemt de vogels dus hun nestgelegenheid.”

Sint-Gillis-Waas is met 24 fruitteeltbedrijven en ruim 336 hectare boomgaarden, de belangrijkste fruitregio van Oost-Vlaanderen na Beveren.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek