FrieslandCampina sluit Nederlandse fabriek en 2 poedertorens

Zuivelcoöperatie FrieslandCampina gaat de productie en logistiek van de fabriek in Rotterdam samenvoegen met de zuivelproductie in Maasdam. Daarnaast sluiten ook twee melkpoedertorens in Leeuwarden. “Beide stappen passen in de geplande transitie naar een productgamma met meer focus op zuivelproducten met toegevoegde waarde”, klinkt het.

18 maart 2022  – Laatste update 18 maart 2022 15:46
Lees meer over:
frieslandcampina-vlag-1250

De productielocaties maken deel uit van FrieslandCampina Food & Beverage. In Leeuwarden verdwijnen als gevolg van de voorgenomen sluiting van de melkpoedertorens 55 van de 750 arbeidsplaatsen en in Rotterdam vervallen 142 jobs. Tegelijkertijd ontstaan in Maasdam als gevolg van de samenvoeging circa 40 nieuwe arbeidsplaatsen bovenop de bestaande 267.

Na de sluiting van Rotterdam, zal FrieslandCampina zelf nog één locatie hebben voor de productie van dagverse zuivel. De overgang naar Maasdam zal aanpassingen vergen, onder meer voor verduurzaming van de productie, vertelt een woordvoerder aan Food&Agribusiness. De kosten daarvan kunnen over een groter volume verdeeld worden. Aanpassingskosten voor de fabriek in Maasdam zijn niet opgenomen in de eenmalige last van € 45 miljoen.

Focus op toegevoegde waarde

Voor Roel van Neerbos, directeur FrieslandCampina Food & Beverage, past de beslissing in de weloverwogen transitie naar meer duurzame producten met toegevoegde waarde. “We realiseren ons dat dit voor de betrokken medewerkers hard aankomt. Uiteraard zullen we hen zo goed mogelijk begeleiden.”

De twee melkpoedertorens in Leeuwarden sluiten de deuren vanaf 1 mei 2022. De locatie in Rotterdam sluit uiterlijk in december 2023. De medewerkers en vakbonden zijn geïnformeerd en de medezeggenschap is om advies gevraagd. FrieslandCampina past het Sociaal Plan toe en ondersteunt de betrokken medewerkers bij het vinden van een nieuwe baan.

Reorganisatie sinds 2020

De eerste stappen van de reorganisatie werden twee jaar geleden al gezet. Zo werden de melkpoedertorens in het Oost-Vlaamse Aalter verkocht aan concurrent Royal A-Ware. Het zuivelconcern kondigde ook aan dat het 1.000 banen ging schrappen. Uiteindelijk daalde het wereldwijde personeelsbestand met 1.750 mensen, duidelijk meer dan de initiële doelstelling. Als reden werd de coronacrisis genoemd, waardoor de export enorme klappen moest incasseren.

Bron: Eigen verslaggeving / Food&Agribusiness

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek