FrieslandCampina gaat 1.000 banen schrappen tegen 2021

Het Nederlandse zuivelconcern FrieslandCampina wil kosten besparen en is daarom van plan tegen eind 2021 circa 1.000 arbeidsplaatsen te schrappen, grotendeels in Nederland, België en Duitsland. Het zuivelbedrijf doet dat onder druk van de directe en indirecte gevolgen van de coronapandemie, klinkt het in een persbericht. In ons land werken ruim 1.300 mensen voor FrieslandCampina.

10 november 2020  – Laatst bijgewerkt om 10 november 2020 11:35
Lees meer over:

Winstmarges onder druk

Het concern wil de organisatie optimaliseren, want de winstmarges in Nederland, België en Duitsland staan onder druk. Daarbij mikt FrieslandCampina vooral op het productienetwerk, managementlagen, ondersteunende diensten en functies. In Nederland, België en Duitsland kunnen productielocaties worden gesloten of activiteiten overgeplaatst, zo laat het bedrijf verstaan. Bovendien kunnen niet-kernactiviteiten worden afgestoten.

“Waar mogelijk wordt het banenverlies opgevangen door natuurlijk verloop, herplaatsing en het niet invullen van vacatures. Gedwongen ontslagen kunnen niet worden uitgesloten”, aldus de groep. Waar precies de banen verdwijnen, is nog niet bekendgemaakt. Met deze besparingsmaatregelen wil FrieslandCampina vanaf het boekjaar 2022 zijn kosten jaarlijks structureel met 100 miljoen euro verlagen.

FrieslandCampina is een Nederlandse zuivelcoöperatie met ruim 14.500 leden-melkleveraars die wereldwijd ongeveer 24.000 mensen te werk stelt. In België werken ruim 1.300 mensen voor FrieslandCampina, in productievestigingen in Aalter, Bornem, Lummen en een commerciële zetel in Destelbergen.

Weinig binding en vertrouwen bij leden

Net op het ogenblik dat FrieslandCampina deze drastische besparingsoperatie aankondigt, is er ook nieuws over de ledenbetrokkenheid en het vertrouwen binnen de coöperatie. Daar is het niet goed mee gesteld, zo laat de website Food & Agribusiness weten. Tweederde van de leden zegt weinig binding te hebben met de coöperatie. Ze voelen dan ook weinig morele verplichting om te blijven en hebben weinig vertrouwen in het bestuur.

Op vlak van inkomensvorming geven de FrieslandCampina-leden de coöperatie nog de beste score, al ligt ze toch lager dan bij andere landbouwcoöperaties. Vooral leden uit België en Duitsland zijn op dat vlak positief. Dat kan grotendeels verklaard worden door het feit dat de melkprijs van FrieslandCampina in die landen relatief hoog is. In Nederland is de tevredenheid over de melkprijsvorming duidelijk lager.

Ook Milcobel heeft het moeilijk

FrieslandCampina is niet het enige zuivelbedrijf dat een moeilijke periode doormaakt. Ook in eigen land heeft zuivelcoöperatie Milcobel het moeilijk. De leden-melkveehouders zijn enorm ontevreden omdat de melkprijs van Milcobel al jaren onderaan bengelt in de melkprijsvergelijking en de laatste maanden heeft het bedrijf helemaal de rol moeten lossen in vergelijking met de directe concurrenten.

Met een nieuwe CEO en een nieuwe strategie wil het een nieuwe doorstart te willen maken. Kostenbesparingen, een rem op de groei van de melkleveringen en extra kapitaalinbreng van de leden zijn de belangrijkste onderdelen van die nieuwe strategie. Om kosten te besparen werd eerder al aangekondigd dat de productievestiging in Schoten waar melkdrinks worden gemaakt, zal sluiten. Daarbij zullen 167 bannen verdwijnen. “Daarnaast wordt vandaag ook maar 1 op 5 van de vertrekkende personeelsleden vervangen”, aldus CEO Nils van Dam.

Bron: Belga / Food & Agribusiness / eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek