Franse roséwijn krijgt eigen vermelding op etiket

De Franse roséwijn gaat kunnen genieten van een eigen benaming, namelijk "traditionele wijn" om de wijn te kunnen onderscheiden van simpele mengsels van rode en witte wijn. Dat heeft de Europese Commissie deze week gemeld. De Commissie hoopt hiermee een einde te maken aan een hevige discussie.
28 maart 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:07
Lees meer over:

De Franse roséwijn gaat kunnen genieten van een eigen benaming, namelijk "traditionele wijn" om de wijn te kunnen onderscheiden van simpele mengsels van rode en witte wijn. Dat heeft de Europese Commissie deze week gemeld. De Commissie hoopt hiermee een einde te maken aan een hevige discussie.

Eerder werd beslist dat Europese wijnproducenten voortaan rosé mogen produceren door witte en rode wijn te mengen. Tot nu toe mocht dat alleen gebeuren op traditionele wijze. Een traditionele roséwijn wordt namelijk gemaakt van rode druiven waarvan de schil en vruchtvlees verwijderd worden kort na de persing. Buiten Europa was het wel toegelaten om rode en witte wijn te mengen. Australië en Zuid-Afrika, de grootste wijnconcurrenten van Europa, maken al langer gebruik van deze methode.

De beslissing kan op zeer veel kritiek rekenen, vooral in de Zuid-Franse Provence, die bekend staat voor de roséwijnen. Volgens François Milo, directeur van de Conseil Interprofessionnel des Vins de Provence, kan de consument geen onderscheid maken tussen de traditionele roséwijnen en de mengelingen. In de hoop om iedereen tevreden te stellen, heeft de Europese Unie nu beslist dat een producent op het etiket mag vermelden of de rosé op traditionele wijze of via vermenging werd gemaakt.

Het voorstel van de Europese Unie lijkt de gemoederen voorlopig te kunnen bedaren. "Een zeer duidelijke etikettering kan de consumenten helpen om een keuze te maken", aldus Milo. "Als dat niet het geval is, kan de markt van de roséwijnen, en dus ook de tewerkstelling, in gevaar komen".

"De benaming "traditionele wijn" is het minste wat we kunnen doen", aldus de Franse minister van Landbouw Michel Barnier tijdens een samenkomst in Brussel. "Ik wil de waarheid vertellen aan de consumenten. En de waarheid is dat een traditionele rosé en een rosé gemaakt door vermenging niet hetzelfde zijn. Kwaliteit moet gewaardeerd worden".

De Europese commissaris van Landbouw Mariann Fischer Boel verdedigt dan weer het feit dat men rode en witte wijn mag mengen om rosé te krijgen. "Ik zie niet in waarom de Europese producenten niet over dezelfde mogelijkheden mogen beschikken als onze buitenlandse concurrenten".

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek