Dierenwelzijnslabel ‘Beter voor dieren’ vanaf dit jaar in de winkel

Het nieuwe dierenwelzijnslabel ‘Beter voor dieren’ voor diervriendelijke producten zal vanaf eind dit jaar in de supermarkten verschijnen. Dat zegt Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA). Het label wordt uitsluitend toegekend aan producten die bovenop de wettelijke vereisten extra inspanningen leveren voor dierenwelzijn. Het nieuwe label zal dit jaar al terug te vinden zijn op varkensvlees, de pluimvee- en rundveesector krijgen het label respectievelijk in 2025 en 2026.

23 januari 2024  – Laatst bijgewerkt om 23 januari 2024 19:16 Joris Rigo
varken-bio-big-stal-biovarken-1250

“Heel veel Vlamingen willen diervriendelijke keuzes maken als ze etenswaren kopen in de winkel en zijn ook bereid om daar iets extra voor te betalen. Een belangrijke voorwaarde is dan wel dat mensen duidelijk en goed geïnformeerd zijn”, aldus Weyts in een persbericht. Op dit moment bestaan er wel wat verschillende labels, waarvan de dierenwelzijnsvereisten vaak moeilijk vergelijkbaar zijn. Daardoor zien consumenten soms doorheen de bomen het bos niet meer. Het nieuwe keurmerk moet daar volgens Weyts verandering in brengen.  

In één oogopslag zal je kunnen zien welke producent extra inspanningen doet voor dierenwelzijn en dus ook wie dat niet doet

Ben Weyts (N-VA) - minister van Dierenwelzijn

Dierenwelzijnslabel

Het dierenwelzijnslabel ‘Beter voor dieren’ wil de consument meer inzicht geven in het dierenwelzijn doorheen de volledige voedselketen. Vlamingen krijgen op die manier de nodige informatie en kunnen bijgevolg hun aankoopkeuzes mee laten bepalen door dierenwelzijn. “Het label ‘Beter voor dieren’ maakt dit mogelijk en zelfs makkelijk. In één oogopslag zal je kunnen zien welke producent extra inspanningen doet voor dierenwelzijn en dus ook wie dat niet doet”, stelt de minister.   

Weytsr stelt bovendien dat dit label er op termijn voor zal zorgen dat het hele assortiment in de winkels diervriendelijker wordt. “Consumenten zullen immers vaker kiezen voor meer diervriendelijke producten en de grote ketens zullen niet anders kunnen dan de vraag te volgen”, verwacht de dierenwelzijnsminister.

Lastenboeken

Het label werd ontwikkeld door de vzw Vereniging voor de Bevordering van het Welzijn van Landbouwhuisdieren en is een antwoord op de vraag van minister Weyts om een systeem uit te bouwen dat als doel heeft om het dierwelzijn in de voedselketen in Vlaanderen te verbeteren en te monitoren. De vzw schrijft daartoe lastenboeken uit voor veehouders, transporteurs en slachthuizen en werkt een solide systeem uit om de naleving ervan te controleren. Er wordt werk gemaakt van een structurele samenwerking met zowel de sector, onafhankelijke wetenschappers en de organisatie Beter Leven, die in Nederland een soortgelijk label beheert.

Professor Sarne De Vliegher van de Faculteit Diergeneeskunde (UGent) is voorzitter van de vzw die het label beheert. De Vliegher stipt aan dat dit initiatief perfect past in een tijdsgeest waarin dierenwelzijn steeds belangrijker wordt: “Met het label worden de extra inspanningen van de veehouders rond dierenwelzijn beloond en kunnen de consumenten bewustere keuzes maken in de winkel. En vooral: het komt het welzijn van de landbouwhuisdieren ten goede.”

Het dierenwelzijnslabel wil de consument op een wetenschappelijk onderbouwde manier meer inzicht geven in de inspanningen die gebeuren op vlak van dierenwelzijn doorheen de productieketen vanaf de boerderij tot op zijn bord

Elisabeth Mertens - Boerenbond

 +, ++ of +++

De verschillende schakels van de dierlijke productieketen, vertegenwoordigd in het ketenoverleg, hebben de voorbije maanden meegewerkt aan de uitwerking van een operationele structuur voor het beheer van het label. Volgens het ketenoverleg beantwoordt het voorliggende concept van keurmerk aan een aantal maatschappelijke uitdagingen waarvoor de veehouderij staat. "Het dierenwelzijnslabel wil de consument op een wetenschappelijk onderbouwde manier meer inzicht geven in de inspanningen die gebeuren op vlak van dierenwelzijn doorheen de productieketen vanaf de boerderij tot op zijn bord", zegt Elisabeth Mertens van Boerenbond.

Veehouders en andere schakels uit de keten zien met de invoering van het label de mogelijkheid tot extra waardecreatie. "Dat is noodzakelijk om de meerkosten en het extra werk te dekken die de bijkomende eisen met zich meebrengen. Hiervoor wordt er gewerkt met een scoresysteem op drie niveaus. Het label maakt deze inspanningen zichtbaar op verpakkingen, waardoor een hogere prijs voor het product verkregen kan worden", aldus Mertens.

De extra inspanningen omtrent dierenwelzijn zijn bijvoorbeeld: onnodig transport vermijden, extra verrijking aanbieden of extra ruimte geven aan dieren. Het keurmerk kent drie gradaties, waarbij beperkte extra inspanningen één plusje krijgen, opgedreven inspanningen twee plusjes en wanneer de producent bovenop de wettelijke vereisten “echt alles uit de kast haalt”, krijgt hij daarvoor drie plusjes. In een eerst fase wordt werk gemaakt van een lastenboek voor de varkenssector (2024). Daarna volgen lastenboeken voor de pluimveesector (2025) en de rundveesector (2026).

Dierenwelzijn-Logo-clean-1Plus-RGB
Dierenwelzijn-Logo-clean-2Plus-RGB
Dierenwelzijn-Logo-clean-3Plus-RGB

“We zitten nog volop in het ontwikkelingsproces van de lastenboeken”, zegt De Vliegher. “De vzw stelde begin december twee externen aan die de nieuwe lastenboeken uitwerken. Nadien volgen de adviezen op het voorstel van een onafhankelijk wetenschappelijk comité, een maatschappelijk comité en sectorcomité. We hopen tegen de zomer duidelijkheid te hebben waar de labels met één plusje, twee plusjes en drie plusjes voor de varkenssector concreet zullen voor staan en welke criteria aan de drie labels verbonden worden”, laat de professor weten.

Het dierenwelzijnslabel kwam tot stand in nauwe samenwerking met de federatie van retailspelers Comeos, de slachthuissector en de producenten: van veld tot vork. Het logo van het Vlaamse dierenwelzijnslabel is tweetalig omdat producenten doorgaans leveren aan de hele Belgische markt.

Melkveehouders investeren massaal in duurzaamheid en dierenwelzijn
Uitgelicht
Melkveebedrijven doen meer dan het minimum voor een betere planeet. Dat blijkt uit het duurzaamheidsrapport van brancheorganisatie MilkBE, waar 98 procent van alle Belgische m...
14 december 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek