nieuws

"Franse melkprijs niet koppelen aan die in Duitsland"

nieuws
Franse melkveehouders blijven zich verzetten tegen het voorstel van de zuivelindustrie om de melkprijs te koppelen aan die in Duitsland. De Franse zuivelfirma's stellen dit voor omdat ze naar eigen zeggen niet kunnen concurreren op de internationale markt door de lagere melkprijs in Duitsland.
10 augustus 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:12

Franse melkveehouders blijven zich verzetten tegen het voorstel van de zuivelindustrie om de melkprijs te koppelen aan die in Duitsland. De Franse zuivelfirma's zeggen niet te kunnen concurreren op de internationale markt door de lagere melkprijs in Duitsland. Maar voor landbouworganisaties is het koppelen van de melkprijzen onbespreekbaar als dat niet gepaard gaat met een verlaging van de arbeidskosten en de belastingen.

In de nu al maanden durende strijd over de Franse melkprijzen schermen de grote zuivelbedrijven steeds met de lagere melkprijs in Duitsland. "Wij kunnen niet concurreren op de internationale markten als onze melkprijs niet op hetzelfde - lagere - niveau komt te liggen", stelt de beroepsvereniging van de zuivelindustrie FNIL. De organisatie wil daarom de Duitse melkprijs min of meer als uitgangspunt hanteren voor de melkprijsindicatie in Frankrijk.

Landbouworganisaties verzetten zich tegen dat voorstel. "Je kunt de melkprijzen niet koppelen zonder ook maatregelen te nemen op het gebied van de arbeidskosten en de belastingen", aldus de regionale boerenbond FRSEA in Bretagne, één van de belangrijkste melkgebieden van Frankrijk.

Duitse melkveehouders profiteren volgens FRSEA van lagere sociale lasten en belastingen. "Op die manier worden ze gesteund door de overheid terwijl in Frankrijk melkveehouders niet dezelfde steun genieten. Wil je de Duitse melkprijs als graadmeter nemen, dan moeten de sociale lasten en belastingen ook bij ons omlaag", stelt de Bretoense bond.

FRSEA stelt bovendien dat Franse zuivelfirma’s producten maken met een hogere toegevoegde waarde dan hun Duitse collega’s en daardoor meer verdienen. "De opbrengsten liggen hier acht procent hoger, dat moet ook ten goede komen aan de melkveehouder". Het geschil over de Franse melkprijs is dus nog niet opgelost.

De melkveehouders hebben de grote zuivelbedrijven tot donderdag de tijd gegeven om opnieuw aan de onderhandelingstafel te zitten. Tot die tijd voeren ze vooral prikacties, zoals een succesvolle oproep om producten van de grootste drie zuivelfirma’s Lactalis, Bongrain en Bel te boycotten. De bonden hebben al aangekondigd dat de acties worden opgevoerd als er na 12 augustus niets veranderd is.

Bron: Agrarisch Dagblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek