Frans gerecht speurt in Chili naar 'magische kaas'

Een Franse onderzoeksrechter zet dezer dagen koers naar Chili om zich te verdiepen in het dossier van de 'magische kaas' die Madame Gil verkocht aan boerengezinnen in Chili.
27 januari 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:06
Lees meer over:

Een Franse onderzoeksrechter zet dezer dagen koers naar Chili om zich te verdiepen in het dossier van Gilberte Van Erpe, alias Madame Gil. De vrouw werd vorig jaar in Nice gearresteerd nadat ze aan Chileense plattelandsvrouwen ongeveer vijfduizend kits verkocht had waarmee ze 'magische kaas' konden produceren, een yoghurt die volgens de Franse vrouw eeuwige jeugd verschafte.

Madame Gil verkocht de kit voor driehonderd dollar. Die bevatten onder meer gewone melk en speciale gistcellen. Daaruit zou een kaasachtige pasta ontstaan die als grondstof moest dienen voor de cosmetica-industrie. Sommige slachtoffers moesten leningen aangaan of vee verkopen om het aankoopbedrag te kunnen ophoesten. 

Anderhalve week later kwam ze opnieuw aankloppen bij de kopers om de geproduceerde yoghurt op te kopen, zogezegd in opdracht van Franse cosmeticabedrijven. In eerste instantie betaalde de Française haar slachtoffers inderdaad uit, zodat ze vol vertrouwen nog meer kits kochten. Van Erpe had zoveel succes dat ze alleen al in het dorpje Coltauco, zo'n 120 kilometer ten zuiden van Santiago, 600 pakketten verkocht.

Toen ze 14,6 miljoen euro rijker was en de boerengezinnen hetzelfde bedrag armer, bleef het geld niet langer komen. Een duizendtal Chileense boeren diende klacht in tegen Madame Gil. In de jaren tachtig werd Van Erpe in ons land veroordeeld wegens oplichterij, waarna ze zich in Zuid-Amerika vestigde. In Peru startte ze in 2003 met de verkoop van de kits. Het product in kwestie dook overigens rond 1975 al op in het Zuid-Afrikaanse Johannesburg.

Bron: De Morgen

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek