FOD Economie ziet minder inbreuken voedseletikettering
nieuwsIn 2015 deed de Economische Inspectie van de FOD Economie meer dan 1.200 gerichte controles op etikettering, benaming en informatie over voedingsmiddelen. Die controles leidden tot 241 inbreuken: 219 waarschuwingen en 22 processen-verbaal. De FOD Economie laat weten dat die resultaten “positief” zijn, en dat er onder andere bij controles over beschermde benamingen, over de benaming van vis en over de etikettering van voedingsmiddelen merkelijk minder inbreuken werden vastgesteld. Dat blijkt uit het jaarverslag van 2015.
De Economische Inspectie van de FOD Economie voerde in 2015 in totaal 35.416 controles uit, die leidden tot 2.888 waarschuwingen en 3.746 processen-verbaal. Daarnaast ontving de Economische Inspectie 16.197 meldingen van consumenten, ondernemingen, organisaties en diverse overheden. Specifiek voor de voedingssector zijn de resultaten in vergelijking met voorgaande jaren positief, zo klinkt het. In totaal stelde de Economische Inspectie 241 inbreuken vast.
Zowel bij controles over beschermde benamingen, de benaming van vis en de etikettering van voedingsmiddelen waren de resultaten beter dan in 2014. Enkel bij de etikettering van verse groenten en fruit stelde de Economische Inspectie veel inbreuken vast. Op 193 controles werden 163 inbreuken genoteerd: 154 waarschuwingen en 9 processen-verbaal. Heel wat van die vaststellingen blijken volgens de FOD te wijten aan "ondoordachte handelingen op het zuivere en eenduidige b2b-niveau, waar sensu stricto de b2c-verplichtingen niet van toepassing zijn".
Specifiek controleerde de inspectie daarnaast bijvoorbeeld ook de etikettering van vlees van runderen jonger dan 12 maanden. Tijdens 147 onderzoeken bij groothandelaars, grootdistributie en beenhouwerijen werden 17 overtredingen vastgesteld. Ook het watergehalte in pluimvee werd onder de loep genomen. De FOD Economie noemt het “geruststellend” voor de consument dat noch in 2015 noch in de voorbije jaren toegevoegd water is aangetroffen bij vers kippenvlees dat in de kleinhandel wordt verkocht of dat in ons land geproduceerd werd.
“De Economische Inspectie focust vooral op efficiënte en gerichte controles, wat meteen verklaart waarom bij 1 op de 5 onderzoeken een inbreuk wordt vastgesteld”, aldus Wim Van Poucke, directeur-generaal van de Economische Inspectie. “Heel wat problemen spelen zich over de grenzen heen af. Daarom zet de Economische Inspectie sterk in op internationale en nationale samenwerking, gezamenlijke campagnes en uitwisseling van informatie met andere landen.”
“Doelgerichte en efficiënte inspecties zijn het meest aangewezen instrument om de consument te beschermen”, aldus minister van Economie en Consumenten Kris Peeters. “De Economische Inspectie van de FOD Economie bewijst met haar jaarverslag dat zij erin slaagt die consument een betere bescherming te waarborgen. De efficiëntie van de controles verbeterde en hun aantal nam met 8 procent toe. Op dat elan gaan we voort.”
Lees het volledige jaarverslag hier.