header.home link

Flyer geeft erfbetreders tips om welbevinden bij landbouwers te verbeteren

14 juni 2022

Het Departement Landbouw en Visserij heeft een flyer klaar met tips die erfbetreders kunnen toepassen in hun contacten met landbouwers. Erfbetreders zijn immers belangrijk om signalen op te vangen als het minder goed gaat en kunnen de landbouwer helpen de stap naar hulp te zetten. De flyer past in het actieplan welbevinden en in de campagne ‘Jouw sympathie geeft onze boeren energie!’.

Lees meer over:
flyererfbetredersdeplv

Eind mei hebben de Vlaamse minister van landbouw, het Departement Landbouw en Visserij en ILVO een ambitieus actieplan voorgesteld dat er voor moet zorgen dat onze landbouwers zich beter in hun vel voelen. Een brede waaier aan organisaties uit de landbouwsector, het middenveld, de welzijnssector én organisaties van erfbetreders (dierenartsen, adviseurs, …) hebben zich intussen geëngageerd om mee de schouders onder de uitvoering van dit actieplan. 

Eén van de acties van het actieplan is de uitwerking en verspreiding van een flyer met tips die erfbetreders (dierenartsen, consulenten, controleurs, boekhouders, …) kunnen toepassen als ze langsgaan bij landbouwers. De flyer werd uitgewerkt door het Departement Landbouw en Visserij in samenwerking met Boeren op een Kruispunt en organisaties van erfbetreders. 

De flyer bevat twee soorten tips: enerzijds algemene tips die ervoor kunnen zorgen dat de landbouwer zich gewaardeerd voelt (bv. naleven van de hygiënevoorschiften van het landbouwbedrijf in kwestie) en anderzijds tips als de erfbetreder signalen opvangt dat het niet goed gaat met de landbouwer (bv. doorverwijzen naar de huisarts of Boeren op een Kruispunt). 

“Erfbetreders komen tot bij de landbouwer thuis, vaak letterlijk tot aan de keukentafel”, vertelt Patricia De Clercq, secretaris-generaal Departement Landbouw en Visserij. “Zij vervullen een sleutelrol als we het welbevinden van onze landbouwers willen verbeteren. Daarom heeft het departement voor hen een flyer met praktische tips uitgewerkt.”

De flyer werd gedrukt op 1.500 exemplaren en wordt verdeeld onder organisaties van erfbetreders, met name consulenten, veevoederfabrikanten, preventie-adviseurs, graanhandelaars, veeartsen, maar ook het landbouwonderwijs. Om de flyer extra bekendheid te geven, nemen deze organisaties dit ook in hun interne communicatie op.

U vindt de digitale versie van de flyer op de website van het departement Landbouw & Visserij. De papieren versie kunt u bestellen op communicatie@lv.vlaanderen.be .

Uitgelicht
Jo Brouns, de nieuwe Vlaamse minister van Landbouw, heeft dinsdag een actieplan gelanceerd om het mentaal welzijn bij de landbouwers te verhogen. Het stikstofakkoord was alwee...
24 mei 2022 Lees meer

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek