Brouns linkt mentaal welzijn met rechtszekerheid en respect

Jo Brouns, de nieuwe Vlaamse minister van Landbouw, heeft dinsdag een actieplan gelanceerd om het mentaal welzijn bij de landbouwers te verhogen. Het stikstofakkoord was alweer de olifant in de kamer.

24 mei 2022  – Laatste update 24 mei 2022 23:29
Lees meer over:
brouns

Boeren op een Kruispunt, de hulporganisatie voor boeren met problemen, ziet het aantal aanmeldingen jaar na jaar toenemen. De cijfers liegen er niet om: in 2021 waren er bij de organisatie 44 procent meer nieuwe aanmeldingen dan 2020 en 57 procent meer dan 2019. Ook dit jaar waren er in de eerste vier maanden al opnieuw 39 procent meer nieuwe aanmeldingen dan in dezelfde periode van 2021. Sinds haar oprichting begeleidde Boeren op een Kruispunt al 3.000 bedrijven.

"Het aantal aanmeldingen stijgt heel snel", zei Els Verté, directeur bij Boeren op een Kruispunt. “Landbouwer zijn is in de huidige context een zware opdracht, met complexe regelgeving, met soms weinig respect en met factoren waar de boer niet altijd impact op heeft. Dit weegt zwaar, op de landbouwer én op zijn of haar gezin.”

Boeren op een Kruispunt kreeg al 1,4 miljoen euro extra budget om meer medewerkers aan te werven. Minister van Landbouw Jo Brouns (CD&V) maakt nu ook 50.000 euro vrij voor een nieuw actieplan. Zeventig organisaties uit de landbouwsector, het middenveld en de welzijnssector zetten hun schouders onder projecten om mentale en sociale problemen bespreekbaar te maken, onder meer met netwerkevenementen. Om de landbouwers weerbaarder te maken, komt er loopbaancoaching en het landbouwonderwijs engageert zich om meer aandacht te hebben voor het mentale welbevinden.

Maar dé olifant in de kamer was dinsdag het stikstofakkoord van de Vlaamse regering en alle bijhorende onzekerheid die het creëert. De overheid en haar steeds complexere en veranderende regelgeving zijn de belangrijkste bronoorzaak van veel stress en vervreemding bij de landbouwers.

Hendrik Vandamme van het Algemeen Boerensyndicaat verwees naar de ‘reguleringsimpactanalyse’ die federaal nog bestaat, maar in Vlaanderen werd afgeschaft. “Het is belangrijk dat we dat we verder gaan dan de symptoombestrijding en ook de stressfactoren zelf wegwerken op vlak van regelgeving en regeldruk. Zorg dat nieuwe regels de toets van de praktijk doorstaan, denk overschrijdend over de beleidsdomeinen heen om administratieve lasten weg te werken.” Ook op vlak van ruimtelijke ordening en vergunningen moet er nu rechtszekerheid komen. “Het laatste dat wij willen is een flipflopbeleid, daarmee zorg je voor chaos in het hoofd van degenen die ermee moeten omgaan", zei Vandamme.

Het is belangrijk dat we dat we verder gaan dan de symptoombestrijding en ook de stressfactoren zelf wegwerken op vlak van regelgeving en regeldruk

Hendrik Van Damme - Voorzitter ABS

Ook Lode Ceyssens van de Boerenbond vond dat er oplossingen aan de bron moesten komen. “Het kluwen van verkokerde, onhaalbare of uiterst complexe wetgeving, de loodzware administratieve last en het gebrek aan toekomstperspectief duwen onze leden in een neerwaartse spiraal. Onze sector zit vandaag in een wetgevend kader dat weinig rechtszekerheid biedt. Doe daar nog eens pijnlijke agribashing bij en je begrijpt waarom de emmer van menigeen kan overlopen.”

Over het stikstofakkoord hekelde Ceyssens de gelatenheid. "We hebben berekend wat het effect zou zijn op de tewerkstelling als de regering haar plannen met het stikstofakkoord zomaar zou doorzetten: dat zou betekenen dat zomaar even 20.000 jobs verloren gaan. Als dat in een groot bedrijf zou gebeuren, dan zou dat maandenlang het nieuws domineren."

Uit representatief marktonderzoek blijkt dat de Vlamingen de landbouw nochtans een warm hart toedragen, vertelde VLAM-directeur Filip Fontaine. “Het is niet altijd uit de berichtgeving in de krant af te leiden, maar wel uit de cijfers. Drie kwart van de Vlamingen vindt de landbouw een deel van de oplossing van onze milieuproblemen en bewondert onze boeren, 85 procent van de ondervraagden vindt een sterke binnenlandse landbouw zelfs belangrijk.”

Mentaal welzijn landbouwers loopt mank
Uitgelicht
De signalen in binnen- en buitenland dat veel landbouw(st)ers kampen met zwaar sociaal en mentaal leed klinken steeds luider. “Klachten blijven in deze sector vrij lang onder...
9 november 2020 Lees meer

Om die zwijgende meerderheid wat vocaler te maken, start het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) een campagne onder de slogan 'Jouw sympathie geeft onze boeren energie!'. Bij de actie hoort ook een button die Jo Brouns meteen kreeg opgespeld.

De nieuwe minister vatte de lessen samen à la Piet Huysentruyt. “Wat hebben we geleerd vandaag? Rechtszekerheid is enorm belangrijk, voor alle boeren die vandaag standhouden in moeilijke omstandigheden. Waardering is enorm belangrijk, zowel van de maatschappij als in de vorm van inkomen dat in verhouding staat tot het harde werk. En drie: durf op de rem te duwen, durf spreken en durf tijd en ruimte maken voor uzelf.”

Bron: Eigen berichtgeving / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek