header.home link

Flandrien Kaas verdubbelt productiecapaciteit

20 januari 2021

De Wervikse kaasmakerij Flandrien Kaas heeft 3,5 miljoen euro geïnvesteerd in een nieuwe rijpingszaal en een extra productielijn. Dankzij de investering wordt de productiecapaciteit opgevoerd tot 500 bollen kaas per dag en kan er 1 miljoen kilo kaas gerijpt worden. De ceremoniële opening werd verzorgd door Vlaams minister van Economie, Hilde Crevits.

Flandrien kazen

Flandrien Kaas, dat in 1934 van start ging als een kaasgroothandel en later ook Hollandse kaas rijpte, is in 2013 begonnen met de productie van harde goudse kazen. De kaas draagt het Handmade in Belgium-label, een onderscheiding voor het ambachtelijke karakter en wordt volledig geproduceerd met melk afkomstig van lokale boeren. De afgelopen jaren sleepte het meerdere prijzen in de wacht waaronder World Cheese Award.

Het bedrijf maakt een opmerkelijke groei door, een groei die tijdens corona zelfs op 15 procent lag. “In deze coronacrisis ging veel aandacht naar korteketeninitiatieven. De consument kocht bewust lokaal, bij traiteurs, kaasspeciaalzaken en in de supermarkt. En die tendens hebben we gevoeld”, vertelt zaakvoerder Jan Desmet. Hij is derde generatie eigenaar en onder hem werd besloten de groothandelsactiviteiten op te schorten en de aandacht te vestigen op ambachtelijke productie.

Ambachelijke kazen zitten in de de lift

Door de toegenomen vraag naar de ambachtelijke kaas, was de uitbreiding van de productiefaciliteit volgens hem broodnodig. “Door de verdubbeling in capaciteit kunnen we veel meer produceren, maar dat zal geen afbreuk doen aan de kwaliteit van de kaas. De productie blijft voor een groot deel ambacht en manueel werk om tot de juiste samenstelling te komen van de kazen. Bovendien moeten de bollen ook de nodige tijd krijgen om volledig op smaak te komen.”

Door de coronacrisis is de consument lekkere lokale producten van bij ons nog meer gaan appreciëren

Hilde Crevits - Vlaams minister van Economie

Vlaams minister Hilde Crevits, die de rijpingszaal en productielijn officieel mocht inhuldigen, was onder de indruk. “Door de coronacrisis is de consument lekkere lokale producten van bij ons nog meer gaan appreciëren. Flandrien Kaas toont met deze investering aan hoe creatief en innovatief onze voedingssector elke dag opnieuw is en hoe iedereen – boeren, verwerkende bedrijven en de consumenten – hier beter van worden.” Zij refereerde hierbij ook aan het project Vlaamse Kost dat recent gelanceerd werd. 

Oudere ambachtelijke kazen zijn niet alleen in trek bij de consument. Ook speciaalzaken, traiteurs en chef-koks weten het product te vinden. Jeroen Meus ging al enkele keren met de Flandrien-kaas aan de slag in zijn programma 'Dagelijkse kost'. Ook de sterrenchef Kobe Desramaults (Chambre Séparée) gebruikt Flandrien-kaas. Bij de inhuldiging van de productielijn werd ook het startschot gegeven voor een nieuwe marketingcampagne waarbij acteur Wim Opbrouck een korte film maakte over het productieproces van Flandrien.

Flandrien kazen2

Met de nieuwe productielijn kan Flandrien Kaas, dat in Wervik 25 werknemers op de loonlijst heeft staan, 500 kaasbollen per dag produceren. Dat komt neer op een jaarlijkse productie van 1,4 miljoen kilo kaas per jaar waarbij 14 miljoen liter melk verwerkt wordt.  De omzet in 2020 bedroeg 11,5 miljoen euro, 15 procent meer dan het jaar ervoor.  Flandrien zet zijn producten voornamelijk in Vlaanderen af. Vijf procent van de productie gaat naar Noord-Frankrijk. Dit aandeel wil de kaasmaker de komende jaren vergroten.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek