header.home link

Fevia: “Niet alle terugroepingen wegens ethyleenoxide zijn nodig”

12 augustus 2021

Niet elke terugroepactie in verband met resten van het gewasbeschermingsmiddel ethyleenoxide in voedingsproducten is noodzakelijk. Soms gaat het immers om eindproducten zonder detecteerbare sporen. Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie, vraagt zich af of dit te verantwoorden valt op vlak van voedselverlies. Ook de kosten voor de voedingsbedrijven lopen erg hoog op. Ze vraagt daarom om de Europese aanpak te herbekijken.

sesamzaad-ethyleenoxide-terugroepingsactie-recall-voedselveiligheid-gespiegeld-1280

Het regent de laatste tijd terugroepacties in verband met een te hoog gehalte aan ethyleenoxide in onder meer ijsproducten en smeerkaas. Dinsdag werden nog eens vijf terugroepacties aangekondigd, zo blijkt uit een overzicht op de website van het federaal voedselagentschap (FAVV). Dat brengt het totaal sinds begin juli op bijna vijftig. 

Uitgelicht
De lijst van voedingsmiddelen die worden teruggeroepen omdat ze te veel resten van het in Europa verboden gewasbeschermingsmiddel ethyleenoxide bevatten, wordt alsmaar langer....
9 augustus 2021 Lees meer

Fevia benadrukt om te beginnen dat mensen niet meteen ongerust moeten zijn door de vele terugroepacties. Die tonen net aan dat de controle op voedselveiligheid in België en Europa werkt, klinkt het. "Eerder dan een reden tot ongerustheid zijn die terugroepingen een bevestiging dat Europa de hoogste standaarden ter wereld hanteert qua voedselveiligheid", aldus Fevia-topman Bart Buysse.

Onnodig voedselverlies en oplopende kosten

Maar de federatie plaatst ook vraagtekens bij een deel van de terugroepingen. De producten moeten immers uit de rekken gehaald worden van zodra er ethyleenoxide wordt gedetecteerd in één ingrediënt ervan, ook als er in het eindproduct geen enkel spoor meer van is. "In dat geval is er duidelijk geen gevaar voor de volksgezondheid. Is zo'n aanpak nog te verantwoorden gezien het voedselverlies en de enorme kosten die ermee gepaard gaan?", vraagt Fevia zich af. De federatie roept daarom op om de Europese aanpak te herbekijken. 

bartbuysse-fevia-592x592

Eerder dan een reden tot ongerustheid zijn die terugroepingen een bevestiging dat Europa de hoogste standaarden ter wereld hanteert qua voedselveiligheid

Bart Buysse - CEO Fevia

De voedingsbedrijven schatten dat de terugroepacties hen miljoenen euro's zullen kosten. "Voedingsbedrijven moeten zowel klanten als consumenten compenseren, producten zo duurzaam mogelijk vernietigen en de productie heropstarten met een verlies aan efficiëntie en met andere grondstoffen", legt Buysse uit. "In bepaalde gevallen dekt de verzekering deze kosten of kunnen bedrijven ze verhalen op leveranciers, maar zelfs dan blijft de impact groot. Bovendien houdt elke terugroeping ook een vorm van voedselverlies in."

Wat is ethyleenoxide?

Ethyleenoxide is een desinfectiemiddel dat er onder meer voor kan zorgen dat producten niet gaan schimmelen. De EU verbiedt het gebruik van het product als gewasbeschermingsmiddel, maar in sommige andere landen, zoals de VS en India, mag dat wel nog.

Bij een controle vorig jaar in de haven van Antwerpen van een lot sesamzaad, dat uit India afkomstig was, bleek dat het maximumresidugehalte (MRL) voor de stof ethyleenoxide (ETO) overschreden was. De lot in stock werden onmiddellijk geblokkeerd. Maar een deel van het verontreinigd sesamzaad was al vertrokken naar bedrijven die het verwerken in verschillende eindproducten, zoals broodmixen, crackers etc. Sesamzaad wordt in kleine hoeveelheden verwerkt waardoor een groot aantal producten moet teruggeroepen worden.  

Bij gebruik in kleine hoeveelheden is ethyleenoxide niet meteen gevaarlijk. Maar bij langdurig gebruik en in grote hoeveelheden kan het product kankerverwekkend zijn, aldus het FAVV. Het spreekt van een "potentieel chronisch risico".

Uitgelicht
Al sinds september vorig jaar volgen de terugroepacties rond sesamzaad zich elkaar in sneltempo op wegens een te hoog gehalte ethyleenoxide. Wat is er eigenlijk aan de hand? 5...
22 februari 2021 Lees meer

Bron: Eigen verslaggeving / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek