Ferm zoekt vrouwen die boerderij runnen én willen werken als huishoudhulp

Ferm wil vrouwen in de land- en tuinbouwsector aanmoedigen om huishoudhulp te worden. “Hun ondernemerschap en zorgtalent zijn meer dan welkom in de huishoudhulp, een knelpuntberoep”, klinkt het. De boerinnen die de stap al gezet hebben, ervaren het buitenshuis werken als een verrijking.

8 november 2021  – Laatste update 8 november 2021 21:37
Lees meer over:

Vrouwenbeweging Ferm groepeert een breed aanbod aan diensten. Naast ontspannende en educatieve activiteiten voor vrouwen is de organisatie ook actief in thuiszorg, kinderopvang, kraamzorg en huishoudhulp. Met meer dan 2.800 huishoudhelpers is Ferm Huishoudhulp één van de grote en toonaangevende dienstenchequebedrijven in Vlaanderen. Samen gaan ze poetsen, strijken, boodschappen doen of maaltijden bereiden bij meer dan 19.000 klanten.

Omdat de sector van de huishoudhulp al langer kampt met een tekort aan arbeidskrachten, richt Ferm zich nu specifiek tot vrouwen die in de landbouwsector actief zijn om, naast hun werk op de boerderij, gezinnen bij te staan in het huishouden. “Boerinnen die de stap al gezet hebben, zijn enthousiast. Ze ervaren buitenshuis werken als een verrijking en zien tal van voordelen in de job”, stelt Ferm.

Landbouwsters die ook actief zijn als huishoudhulp vinden de verbreding van hun sociale contacten, de waardering, de flexibele werkplanning en het verzekerd aanvullend inkomen belangrijke troeven. “Huishoudhulpen kunnen zelf hun uurrooster opstellen”, benadrukt Ferm. “Dit laat de boerinnen toe om hun werk af te stemmen op het ritme van de boerderij. Bovendien vraagt de job ook het nodige aanpassingsvermogen, enige creativiteit en empathie. Dat zijn vaardigheden die vaak goed ontwikkeld zijn bij boerinnen.”

Zonder het aanvullend vangnet dat ik heb als huishoudhulp, moeten we investeren in extra capaciteit en dat willen we niet

An - Landbouwster en huishoudhulp

Getuigenissen

An (47) uit Loenhout runt samen met haar partner een familiaal kalverenbedrijf en werkt daarnaast ook 14 uur per week als huishoudhulp. “Zonder dat aanvullend vangnet moeten we investeren in extra capaciteit en dat willen we niet”, klinkt het. An vindt het een grote troef dat ze haar uren als huishoudhulp flexibel mag invullen. “Dat is zeker handig in de periode dat de jonge kalfjes worden geleverd. Dan is het hier superdruk dus start ik in die periode gewoon een uur later bij mijn klanten. Die hebben daar geen probleem mee.”

Ook Emmy (58) uit Minderhout werkt mee op een klein kippenbedrijf en combineert dit met 16 uur per week huishoudhulp. “Ik vind het fijn om terug buitenshuis te kunnen werken. Met die 16 uur hou ik genoeg tijd over om bij te springen op de boerderij en er te zijn voor mijn kinderen en kleinkinderen”, stelt ze.

De waardering die ze krijgen voor het werk dat ze verrichten als huishoudhulp is zowel voor An als Emmy een belangrijke meerwaarde. “De bijhorende babbels zijn leuk en gezellig. Zit het werk erop, dan trek ik de deur achter me dicht met het blije gevoel dat daar alles weer in orde is én ik weet dat mensen het waarderen. Dan kom je volgende keer graag terug”, stelt An. Ook voor Emmy zijn de babbels belangrijk. “In een huishouden helpen is zoveel meer dan poetsen. Mijn klanten zijn vooral oudere mensen. Die zijn zo blijk dat ik kom.”

Meer informatie: Ferm Huishoudhulp

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek