Fedistoeslag blijft steken op 1,6 cent per liter melk

De toeslag die Fedis in juli aan de melkveehouders heeft uitbetaald, bleef tot hiertoe beperkt tot 1,6 cent per liter in plaats van de aangekondigde 2 eurocent. “Dat is onder meer te verklaren door de lagere melkconsumptie in de zomermaanden en door de melkleveringen die hoger uitvallen dan verwacht”, staat te lezen in Boer & Tuinder.
25 augustus 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:09
Lees meer over:

De toeslag die Fedis in juli aan de melkveehouders heeft uitbetaald, bleef tot hiertoe beperkt tot 1,6 cent per liter in plaats van de aangekondigde 2 eurocent. “Dat is onder meer te verklaren door de lagere melkconsumptie in de zomermaanden en door de melkleveringen die hoger uitvallen dan verwacht”, staat te lezen in Boer & Tuinder. Boerenbond verwacht dat de toeslag de komende maanden wel nog zal stijgen.

Na blokkades van distributiecentra kwamen de Vlaamse landbouworganisaties Boerenbond en ABS eind juni tot een overeenkomst met Fedis, de koepelorganisatie voor de distributie, over een toeslag aan de melkveehouders. Aanvankelijk wilde Fedis 7 eurocent per liter aangekochte consumptiemelk betalen. Dit bedrag vonden de landbouworganisaties te weinig omdat melk veel meer bestemmingen heeft dan enkel consumptiemelk. Uiteindelijk was Fedis bereid 14 eurocent per liter te compenseren.

Dit bedrag wordt door de verschillende leden van Fedis in een fonds gestort dat beheerd wordt door het BIRB (Belgisch Interventie- en Restitutiebureau). Het BIRB keert de gelden uit aan de zuivelfabrieken die het op hun beurt doorstorten aan de individuele melkveehouders op basis van hun maandelijkse leveringen. Uit de eerste berekeningen bleek dat dit akkoord de melkveehouder 2 eurocent per geleverde liter melk extra zou opbrengen.

Nu de melkgelden van juli zijn uitbetaald, blijkt die toeslag lager uit te vallen dan aanvankelijk becijferd. Boerenbond ziet drie oorzaken. “Op basis van een gemiddeld Belgisch verbruik van 53,9 liter consumptiemelk per hoofd, bedraagt het gemiddelde maandelijkse verbruik ongeveer 37 miljoen liter. We zien dat in juli de supermarkten maar 30,6 miljoen liter hebben afgenomen. Dit kan deels verklaard worden door seizoensschommelingen in het verbruik en deels door de volumes die melkventers en melkhandelaars afnemen. Zij vallen niet onder het akkoord met Fedis”, stelt Boerenbond.

Een derde oorzaak is de melkleveringen die voor de maand juli hoger uitvallen dan verwacht. “De totale Fedistoeslag werd afgelopen maand verdeeld over ruim 281 miljoen liter geleverde melk, een cijfer dat hoger is dan de berekeningen. Daardoor moet het verzamelde bedrag verdeeld worden over meer liter, wat dus voor een lagere toeslag zorgt”, legt de landbouworganisatie in zijn ledenblad uit. Voor de komende maanden verwacht Boerenbond wel een stijging. “En doordat het BIRB de middelen beheerd, hebben we ook de garantie dat alles bij de boeren terechtkomt”.

Boerenbond beklemtoont nog eens het unieke karakter van de overeenkomst met Fedis. “Nooit eerder werd op zo’n korte tijd een dergelijk systeem uit de grond gestampt, waardoor de melkveehouders een direct zichtbare toeslag van ongeveer 7 pct op de melkprijs ontvangen. Melkveehouders uit verschillende buurlanden hebben vergeefs pogingen gedaan om een gelijkaardige afspraak te verzilveren”.

De landbouworganisatie geeft ook aan dat het de komende maanden de afspraken gaat opvolgen en dat het gaat proberen om dit akkoord te gebruiken als breekijzer voor andere sectoren. “Als we de mond vol hebben over duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen, dan is het een opdracht van alle actoren in de keten om ervoor te zorgen dat ook de boer als eerste schakel een eerlijk inkomen heeft”, klinkt het.

Bron: Boer & Tuinder

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek