Federale regering niet van plan om in te grijpen in voedingsprijzen

Er is voorlopig geen meerderheid voor een wetsvoorstel van meerderheidspartijen PS en Vooruit om de regering de mogelijkheid te geven in te grijpen bij hoge voedingsprijzen, bijvoorbeeld door het invoeren van maximumprijzen of maximale winstmarges. Dat bleek woensdag in de Kamercommissie Economie.

14 juni 2023  – Laatst bijgewerkt om 14 juni 2023 16:57
Lees meer over:
supermarkt-hamsteren-retail-1250

Voorstel van Vooruit en PS

"Graaiflatie", noemen de socialisten het: grote bedrijven die de inflatie misbruiken om hun prijzen abnormaal te laten stijgen. Om de trend tegen te gaan willen Vooruit en PS onder meer kunnen ingrijpen in de prijzen van basisproducten. Concreet: op basis van de analyse van het Prijzenobservatorium, dat toezicht houdt op de prijzen van basisproducten, zou de regering tijdelijk maximumprijzen of maximale winstmarges moeten kunnen opleggen als de markt is verstoord. 

Maar zo'n mechanisme komt er voorlopig niet. In de Kamercommissie Economie bleek woensdag dat er geen meerderheid voor is. "Het klinkt allemaal goed, maar kan nadelig zijn voor consumenten en werknemers", zei Leen Dierick (cd&v). "Minder concurrentie leidt tot minder aanbod, lege rekken of jobverlies." 

Ook coalitiepartner Open Vld is kritisch. "Prijzen blokkeren is niet alleen louter symptoombestrijding, het is marktverstorend en contraproductief", aldus Kathleen Verhelst, die spreekt van "linkse recepten die ver van de realiteit staan". "Gestegen voedselprijzen zijn het gevolg van globale ontwikkelingen op de voedingsmarkt en een loon-prijsspiraal die in België gestimuleerd wordt door de automatische loonindexering. Die heeft de koopkracht in ons land op peil gehouden."

Groen is in principe niet tegen het socialistische voorstel gekant, maar Kamerlid Barbara Creemers benadrukt wel dat er rekening moet worden gehouden met de loonindexering, die via de indexkorf al inspeelt op de prijsstijgingen van heel wat basisproducten. Bovendien moeten lokale kleinere producenten of boeren deftige prijzen kunnen krijgen voor hun producten, klinkt het. 

Voor Vooruit-politica Gitta Vanpeborgh moet er ondanks het gebrek aan een meerderheid toch verder gewerkt worden aan een oplossing. "Het gaat om meer dan een bezorgdheid: voor veel gezinnen is de te dure winkelkar een harde realiteit", zei ze.

Colruyt verwacht niet meteen prijsdalingen

Prijsdalingen in de winkelrekken zijn nog niet meteen aan de orde, meent Colruyt. "We zien dat de prijzen in de laatste vier à zes weken aan het stabiliseren zijn, maar of er ook prijsdalingen in het verschiet liggen, is nog koffiedik kijken", zegt algemeen directeur Jo Willemyns bij de bekendmaking van de jaarresultaten van Colruyt. "Met ons laagsteprijzenmodel volgen wij de markt en wij hebben nog geen dalingen gedetecteerd."

Al meer dan één keer kwam Colruyt over de stijgende prijzen in conflict met voedingsproducenten. "Een aantal leveranciers zijn erin geslaagd om hun prijzen zodanig op te trekken dat ze eigenlijk over de grens van de prijselasticiteit zijn gegaan", aldus Willemyns. "En dat is eigenlijk voor niemand goed: niet voor de merken, niet voor onze zaken en op het einde van de rit ook niet voor de klanten." Hij wees daarbij op de hoge winstmarges die de grote voedingsbedrijven kunnen voorleggen.

Als gevolg van die prijsstijgingen merkt Colruyt volgens Willemyns dat klanten sinds december en januari echt aan 'downtrading' zijn beginnen te doen. Dat wil zeggen dat klanten merkproducten links laten liggen en kiezen voor huismerken.

Frankrijk grijpt wel in

In Frankrijk heeft de Franse minister van Economie Bruno Le Maire wel aangekondigd dat de voedingsprijzen naar beneden moeten. Hij heeft daarover afspraken gemaakt met 75 grote industriële groepen. Le Maire wil dat prijsdalingen op het niveau van de groothandel sneller merkbaar worden in de winkelrekken. “Normaal duurt het drie tot vier maanden vooraleer dat gebeurt, wij willen nu overgaan tot een vervroegde indexering”, stelt de Franse minister.

Franse voedselprijzen omlaag door druk regering
Uitgelicht
Een honderdtal voedingsmiddelen wordt vanaf juli goedkoper in Frankrijk. Dat belooft althans de Franse minister van Economie Bruno Le Maire. Hij verwijst in zijn belofte naar...
13 juni 2023 Lees meer

Bron: Belga / eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek