FEBEV over inperking arbeidsmigratie: “Kaakslag en bijkomende bedreiging voor voedselzekerheid”
nieuwsDe Federatie van het Belgisch Vlees (FEBEV) reageert verbolgen dat slagers de lijst met knelpuntberoepen niet zou halen. Deze lijst bepaalt immers of bedrijven gemakkelijk werkkrachten van buiten de EU kunnen aantrekken. “Slagers vormen een essentieel beroep binnen de vleesproductieketen. De voedselbevoorrading dreigt in het gedrang te komen als de overheid steeds meer horden oplegt tegen de instroom van medewerkers”, reageert FEBEV. “De aanpak getuigt van weinig inzicht in de dagdagelijkse realiteit van de vleessector. Het is niet afgestemd op de huidige en toekomstige uitdagingen.”
In Vlaanderen bestaat een lijst van knelpuntberoepen waarbij werkgevers via een snelprocedure kunnen zoeken naar werknemers buiten de EU. Vlaams minister van Werk Zuhal Demir (N-VA) wil deze lijst nu inkorten om zo de instroom van niet-EU-werknemers af te remmen. Volgens haar zijn er in Vlaanderen genoeg beschikbare mensen en wordt er ook misbruikt van de lijst gemaakt. Zo zouden bijvoorbeeld bakkers naar België gehaald worden om aan de slag te gaan in een kebabzaak.
Elf van de 29 knelpuntberoepen zouden daarom geschrapt worden, ook dat van de slagers. Bedrijven binnen de geschrapte categorieën mogen nog steeds buiten de EU aanwerven, maar dan moet men eerst negen weken lang in België of elders in de EU naar een geschikt profiel hebben gezocht. “Het voorstel dat vandaag op tafel ligt, zet nog een bijkomende horde bovenop voor de vleessector”, klinkt het bij FEBEV.

Aan wie vragen we straks nog 100 gram salami?
1 december 2024Huidige instroom volstaat niet
“Vandaag volstaat de instroom niet, ondanks de vele geleverde inspanningen vanuit de sector. Dit zowel op niveau van afstuderende slagers, als op niveau van de huidige arbeidsmarkt”, aldus FEBEV. De federatie wijst erop dat minister Demir eerder ook al druk uitgeoefend heeft op onderwijsinstellingen die slagersopleidingen aanbieden. Ze zou aandringen op meer instroom en dreigen met stopzetting van de opleidingen als het minimum aantal leerlingen niet wordt gehaald.
Door de beperkte instroom dient de vleessector al jaren beroep te doen op onderaanneming en detachering om het personeelstekort in te vullen. Volgens FEBEV ontneemt het schrappen van slagers van de migratielijst de sector de kans om extra werkkrachten te mobiliseren. “De vleessector onderneemt al meerdere jaren inspanningen om naar meer duurzame en rechtstreekse tewerkstelling te evolueren, en dit met succes”, aldus Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van FEBEV.
Hij duidt dat er vorig jaar een 'Plan Eerlijke Concurrentie' is afgesloten. "Dit plan zet eveneens in op sociale fraudebestrijding, wat volledig in lijn ligt met de misbruiken die de minister aan de kaak wenst te stellen. Hier nog additionele voorwaarden aan toevoegen, maakt het voor onze bedrijven onmogelijk”, luidt het.
De consument zal finaal de dupe zijn van een beleid dat regelneverij laat primeren bovenop voedselcontinuïteit
Minder arbeidsmigratie, meer lege toonbanken
FEBEV waarschuwt dat de voorgestelde aanpak en extra drempels een bijzonder negatieve impact zullen hebben. “Wij vertegenwoordigen één van de grootste sectoren binnen de voedingssector, die gekenmerkt wordt door een hoge inzet van handenarbeid. Het slachten en verwerken van vlees vereist nu eenmaal vakmanschap en kennis. Het verder opleggen van bijkomende voorwaarden en horden bemoeilijkt de instroom van personeel en zal binnen afzienbare tijd zijn impact kennen op de bevoorradingsmogelijkheden binnen de keten”, aldus FEBEV. “De vleessector wordt bovendien geconfronteerd met hoge grondstofprijzen door schaarste aan dieren en stoppende producenten omwille van de stikstofproblematiek, maar ook andere regelgevende eisen.”
Geen realiteitszin
Het beleid is volgens FEBEV niet afgestemd op de huidige en toekomstige uitdagingen. "Het is de taak van de overheid om te waken over de vrijwaring van de voedselbevoorradingsketens. De consument zal finaal de dupe zijn van een beleid dat regelneverij laat primeren bovenop voedselcontinuïteit", luidt het. De federatie roept op tot overleg met betrokken partijen om te komen tot “een betere aansluiting van de doelstellingen van de overheid op de realiteit van de bedrijven”.

Bron: Eigen berichtgeving / VRT NWS